- Smid de dyre damer ud af sengene og lad de rigtige blive hængende. Sådan lød budskabet fra kvægkonsulent Peter Møller fra LMO, da der tirsdag aften var indbudt til kvægmøde i Viborg.

Aftenen bød på tre indlæg med fokus på at sænke foderomkostningerne, afhjælpe klovproblemer og udpege udsætterkøerne samt et afsluttende indlæg af mælkeproducent Henrik Jakobsen fra Skjern, som berettede om de ting, der får hans hverdag til at fungere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det kan være lidt af en kunst at finde de køer, der ikke bidrager positivt til dækningsbidraget, og her findes der et par udskrifter i programmet Dyreregistrering, som kan være til gavn for mælkeproducenten.

- Først og fremmest bør I finde ud af, hvor mange køer der skal slagtes i hver måned, og det står på prognosen. Dernæst skal I finde ud af, hvilke køer det er, der skal væk. Her kan udskriftet 'laktationsværdi' være en god hjælp til at rangere køerne inden for hver laktationsgruppe, men man kan også gøre det til en sport. Lav en liste, hvor de, der arbejder i stalden, kan skrive de køer ned, som, man mener, bør udsættes og hvorfor, fortalte Peter Møller og fortsatte:

- I realiteten bliver beslutningerne taget på baggrund af flere ting, men det handler om at gøre det på et oplyst grundlag.

Bør stå højt

Kvægkonsulenten gav et eksempel med en besætning, hvor den gennemsnitlige ydelse er 30 kg EKM pr. dag og fodereffektiviteten er 93. Køerne inddelte han i tre grupper, hvor den første gruppe bestod af 60 procent af køerne med en gennemsnitlig ydelse på 34,8 kg EKM pr. dag og en fodereffektivitet på 100 procent. Den anden gruppe bestod af 30 procent af køerne, og her er ydelsen i gennemsnit 24,8 og fodereffektiviteten 90. De sidste 10 procent yder 14,8 kg EKM med en fodereffektivitet på 60.

- Hvis man regner det igennem og udregner mælk minus foder og diverse omkostninger, kommer man frem til et restbeløb pr. foderdag på henholdsvis 45,0, 23,4 og -6,2 kroner. Det sidste 10 procent bør stå højt på udsætterlisten, understregede Peter Møller.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i næste nummer af Maskinbladet.