- Malkestalden er det nærmeste, vi kommer en industriarbejdsplads med ensidigt gentagende arbejde. Det mener specialkonsulent Helge Kromann fra Videncentret for Landbrug, Kvæg. Ifølge Helge Kromann bør malkestalden derfor indrettes efter malkeren modsat kostalden, der bør indrettes efter koen.

Lys og luft er to ting, der skal være til stede i malkestalden, og Helge Kromann understreger, at bygningen samtidig skal kunne holdes lun om vinteren og sval om sommeren. Det betyder reelt, at den skal være isoleret.

- Der bør også være ventilation, og nogle har en skorsten på malkestalden med en vendbar ventilator, hvor luft blæses ind til køling og luft suges ud til tørring efter endt rengøring, fortæller han.

- Der skabes et mindre overtryk ved at suge luft ind, og det kan faktisk fjerne nogle af fluerne, påpeger han.

- Men noget af det vigtigste er sådan set, at gulvet kan give lidt efter og justeres i højden, så det kan tilpasses den enkelte medarbejder, fastslår Helge Kromann.

- Jeg vil også gerne anbefale, at man så vidt muligt lader køerne gå op i malkestalden, frem for malkeren ned i graven, siger han.

Læs mere om den gode malkestald, tidsforbruget og det nødvendige udstyr i næste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 21. september.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.bovilogisk.dk. Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.