En misdannet og dødfødt kalv fra Fyn er som det første danske husdyr blevet testet positiv for schmallenberg-virus.

- Der kan ses aborter og især fødsel af misdannede kid, lam og kalve fra moderdyr, der har været inficeret med schmallenberg-virus under drægtigheden. Moderdyret til den testede kalv er testet positiv for antistoffer mod schmallenberg og er sandsynligvis blevet smittet under drægtigheden i efteråret via de små myg - mitter, og virusset er så overført til kalven, forklarer Bertel Strandbygaard, der er dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

DTU Veterinærinstituttet har efter aftale med Fødevarestyrelsen undersøgt dødfødte og svagfødte kalve, lam og gedekid med misdannelser for schmallenberg-virus i marts, april og maj. Der er blevet undersøgt 56 dyr, og en enkelt kalv er altså testet positiv for selve virusset ved hjælp af metoden PCR. 

Det er ikke slut endnu

René Bødker, der er epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet, vurderer, at der er risiko for, at vi vil se mere til det nye virus i Danmark. 

- Vi må konstatere at drægtige køer, der smittes om efteråret er i stand til at bære på dette nye virus gennem hele vinteren via deres kalve. Og når der fødes kalve med virus her i forsommeren, hvor de smittespredende mitter igen er talrige på gårdene, kan det ikke udelukkes, at vi vil se flere tilfælde af schmallenberg-virus, siger René Bødker. 

Verdensdyresundhedsorganisationen OIE har konkluderet, at schmallenberg-virus ikke har eller vil få større konsekvenser for landbruget, at det ikke skal være en anmeldepligtig sygdom, og at det ikke kan begrunde importrestriktioner. Schmallenberg-virus forårsager desuden ikke sygdom hos mennesker.