Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har i efteråret 2011 gennemført en kontrolkampagne i 50 tilfældigt udvalgte mindre kvægbesætninger.

Kontrolkampagnen viste ifølge Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold, at mange af besætningsejerne har problemer med at overholde reglerne for, hvor meget plads kalve skal have.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fleste af de danske kvægbrug drives i nye og moderne anlæg. Men lidt over 10 procent af de danske kvægbrug er mindre kvægbrug, som traditionelt drives anderledes end de store. Typisk i ældre bygninger og anlæg, der ikke i lige så høj grad lever op til lovens krav.

Veterinærrejseholdets kontrolkampagne blev gennemført med særligt fokus på unge kalve og ungkreaturer. Det vil sige dyr der er max et år gamle. I 27 af de kontrollerede besætninger (svarende til 54 procent) valgte Veterinærrejseholdet at sanktionere, primært på grund af manglende plads til kalvene.

- Selv om 54 procent af de kontrollerede besætninger er udtryk for et højt antal overtrædelser, er det også værd at bemærke, at kun én af de 50 kontrolledere besætninger havde overtrådt dyrevelfærdsreglerne i en sådan grad, at Veterinærrejseholdet valgte at politianmelde besætningsejeren, fremhæver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

De resterende overtrædelser var af mindre alvorlig karakter, og det glæder veterinærdirektør Per Henriksen, at man ikke fandt nogle syge eller tilskadekomne dyr under kontrollen.

 

- Først og fremmest glæder jeg mig jo over, at der blandt de kontrollerede kalve ikke blev fundet syge eller tilskadekomne dyr, som ikke var håndteret korrekt. Men selv om vi vurderer, at størstedelen af de konstaterede problemer heldigvis var af mildere karakter, så er milde problemer stadigvæk problemer, og det er selvfølgelig ikke i orden. Så der skal strammes op, siger han.