En malkeko skal ligge i sin seng mindst ti timer i døgnet for at kunne udføre sit arbejde med at producere mælk godt nok. Men det har mange køer slet ikke tid til, viser en ny undersøgelse fra Videncentret for Landbrug, LMO og LandboNord.

Lige som mennesker har brug for deres nattesøvn for at kunne præstere på jobbet, så har malkekøer også brug for at hvile sig i sengen, så de kan producere nok mælk.

Men for nogle køer kniber det med at få de 12-14 timers hvile som de helst skal have i døgnet. Det viser en ny undersøgelse lavet af konsulent Anne Marcher Holm, Videncentret for Landbrug, Anja Juul Freudendal, LMO, DLBR Kvægstalde og Kristina Krogh Jensen, LandboNord, DLBR Kvægstalde. 

De tre har gennem en periode observeret køernes adfærd henover døgnets 24 timer hos fire forskellige landmænd for at kortlægge køernes tidsforbrug og finde ud af, om de får hvile nok.

- Køerne skal som minimum bruge mindst ti timer på at hvile sig i en seng. Men for næsten en tredjedel af køerne i vores undersøgelse lykkedes det ikke og det kan gå udover deres mælkeydelse. For når køerne ligger ned så er omsætningen i yveret meget bedre og de kan producere mere mælk, siger Anne Marcher Holm til vfl.dk.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

At køerne ikke fik den hvile, som de havde behov for fandt holdet bag undersøgelsen flere forklaringer på. Der kan være for lang ventetid på at blive malket, kø ved foderbordet eller også er den seng de har til rådighed bare ikke god nok.

- En god og velindrettet seng er et must for at koen får hvilet tilstrækkeligt. Her er det vigtigt at underlaget i sengen er blødt og kan forme sig efter koens krop. En velindrettet seng gør det også lettere for koen at lægge og rejse sig, hvilket de har behov for når de skal ændre hvilestilling, forklarer Anne Marcher Holm.

Læs mere om, hvad der skal til for at få køerne til at hvile mere her.