- Det er sværere at være bonde i Danmark end at være direktør i Mærsk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den udmelding kommer fra mælkeproducent Simon Simonsen, som understreger, at det skal være lysten, der driver værket ? ikke drømmen om at tjene mange penge.

- Man skal jo kunne alt som landmand i dag. Man skal være en god forretningsmand og handle på det rigtige tidspunkt. Man skal kunne tale med dem, der skal finansiere virksomheden. Og så skal man tilfredsstille myndighederne, siger han.

Han nævner slet ikke, at landmanden skal være dygtig til det faglige arbejde i stalden ? det kommer nemlig som en selvfølge for den sydjyske mælkeproducent, der sætter en ære i, at køerne skal have det godt og samtidig give en høj ydelse.

Nummer 57 i ydelse

Han stiller samme krav til sine medarbejdere.

- Jeg vil ikke have nogen på gården, som ikke gider passe køer. Man kan godt brænde for at feje mit staldgulv. Og man kan i hvert fald godt brænde for at passe køerne ordentligt, siger Simon Simonsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har to medarbejdere og en elev ansat på bedriften, der ligger ved Lunderskov og omfatter 240 malkekøer plus opdræt.

De bruger Kvægnøglen til hvert kvartal at sammenligne bedriftens resultater med sig selv og med andre danske malkekvægbedrifter.

- Vi har en gennemsnitlig ydelse på 11.588 kg EKM, hvilket giver os en placering som nummer 57 inden for danske SDM-besætninger. Og det er på trods af, at vi har goldkøerne gående på samme adresse. Flyttede vi goldkøerne til et andet CHR-nummer, som flere andre mælkeproducenter har gjort, så rykkede vi længere op på listen, siger Simon Simonsen med stolthed i stemmen.

Hver mandag morgen sætter Simon Simonsen sig sammen med medarbejderne for at planlægge ugens arbejde og tale om, hvad de kan gøre bedre. En gang i kvartalet tager de udgangspunkt i Kvægnøglen, når nye mål skal opstilles.

- Det er mere spændende for medarbejderne at have nogle konkrete tal at gå efter i stedet for nogle flyvske mål om at nå op på 1.000 køer en dag, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han lægger vægt på, at der skal en fælles indsats til for at forblive blandt de bedste malkekvægbedrifter.

- At jeg er dygtig, er ikke nok. Det er os alle sammen, der skal være det, siger han.

Ny stald forbedrede sundheden

Simon Simonsen byggede ny stald i 2010 og fordoblede samtidig antallet af køer. Det har været en stor udfordring at udvide, men også en stor oplevelse at se sin livslange drøm om en ny stald gå i opfyldelse.

Han havde allerede så småt sat planerne i gang i 2006.

- Det var for dyrt dengang, så jeg turde ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da han i anden omgang besluttede sig for at tage skridtet, valgte han at tegne det hele selv.

- Jeg har nok brugt 10.000 kroner på rådgivning. Stalden er blevet, som jeg ville have den. Vi har fået isoleret tag og sand i sengene ? det er helt fantastisk.  Sundheden er bare i orden. Selv om jeg har fået dobbelt så mange køer, så er dyrlægeregningen den samme som før, og celletallet er 152.000 i geometrisk gennemsnit, siger han.

Stalden er desuden indrettet med foderbord i midten og med fire malkerobotter.

- Det er spændende at være skiftet til robotter ? og også sværere. Man kan ikke længere arbejde sig ud af problemerne, man bliver nødt til at tænke sig ud af dem. Nu kan det lade sig gøre at fange det med det samme, hvis der er afvigelser, og så skal man reagere hurtigt. Vi kan for eksempel holde øje med kirtlerne og behandle med det samme, hvis der er brug for det, fortæller Simon Simonsen.

Flere levende kalve

En del af ombygningen med den nye stald omfattede også en ny kalvelandsby, og det har vist sig at være en rigtig god investering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De får masser af frisk luft ? det er bare super. Der er meget færre kalve, der dør i kalvelandsbyen end tidligere, siger han.

Det er meget vigtigt, at kalvene har det tørt og rent. Det understreger han også tydeligt over for sine medarbejdere ? særligt eleverne.

- De må gerne gå ud og sige, at Simon er skør, fordi han mener, at kalvene skal ligge lige så rent og tørt, som de gør i deres seng om natten, siger han.

Privilegium at være bonde

Selvom arbejdet er udfordrende, er Simon Simonsen både stolt over og glad for at være landmand.

- Jeg har i 41 år ikke taget mod ordrer, og det er et ufatteligt privilegium. Jeg kan rigtig godt lide at være min egen chef. Det giver en stor frihed, siger mælkeproducenten, der også arbejder for DLR-kredit som vurderingssagkyndig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt i alt giver det en travl arbejdsuge, og han understreger, at det er vigtigt, at ens familie også synes, at det er en god ide at bruge så megen tid på landbruget. Familien Simonsen finder dog også tid til at tage på ferie.

- Det kan jeg godt lide, men jeg vil også rigtig gerne hjem igen. Det er dejligt at være bondemand. Også selv om der er faglige udfordringer, og det er svært at tjene penge. Men kan vi da bare tjene nok til at kunne blive ved med at have køer? Det er for mig det bedste. At have en rigtig god ko, og man får hevet en levende kalv ud midt om natten, og det hele sådan flasker sig. For mig er det næsten lige så vigtigt at passe køer, som det er at skifte et hjerte, siger han.