Fra en besætning på beskedne 130 køer har de amerikanske mælkeproducenter, Denis og Jon Lamers, i løbet af de seneste fire år udvidet til 650 køer.

Makkerparret er far og søn, og deres bedrift, Seven Oaks, ligger kun få kilometer fra Arlas mejeri i Hollandtown, Wisconsin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidigt med, at det amerikanske ostemarked gennem de senere år har oplevet en kraftig vækst, er ostemejeriet flere gange er blevet udvidet, hvilket også har haft stor betydning for Denis og Jon Lamers.

Far og søn byggede nemlig en ny stald i 2007 og én til i 2010, så der nu er plads til over 700 køer.

Det skal ikke forstås sådan, at Arla har forgyldt Denis og Jon Lamers. Men de vidste, at Arla ville få brug for øgede leverancer.

Men Jon Lamers siger også, at de dengang var i tvivl om, hvorvidt Arla kunne få økonomi i mejeriet.

- Arla har gang på gang udvidet, og i begyndelsen troede vi ikke helt på, at det ville hænge sammen. Men de har gjort det fantastisk godt, siger Jon Lamers, der leverer godt 23.000 kg mælk til Arla hver dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klar til at udvide

- Arlas afregningspriser ligger nogle gange over konkurrenterne, andre gange under, forklarer Jon Lamers.

Seven Oaks har leveret mælk til mejeriet i Hollandtown i 30-40 år, så det var naturligt at fortsætte leveringerne, da Arla tog over i 2006.

Og da Arla med få justeringer vil være i stand til at øge produktionen yderligere, vil Jon og Denis Lamers være klar til udvide besætningen igen.

En endnu større besætning vil dog kræve mere jord til at sprede gødningen på, så Jon Lamers holder et vågent øje med naboejendommene.

- Jordpriserne er steget temmelig meget her i området, og derfor kan det måske betale sig at leje i stedet for at eje, uddyber Jon Lamers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mælkepris i top

Siden foråret har priserne på mælk været stigende efter en lang periode med lave priser.

- Her i september måned får vi 23 dollar pr. 100 pound (271 øre pr. kg.), mens vi for to-tre år siden var helt nede på 10 dollar pr. 100 pound(178 øre pr. kg), forklarer Jon Lamers og tilføjer, at den hormonfri mælk, som er Arlas råvare, indbringer en særlig høj pris.

Bedriftens Holstein-køer yder i gennemsnit 36 kg mælk pr. dag, mens den årlige ydelse ligger på 12.100 kg pr. ko.

At mælkekvaliteten er i top på Seven Oaks bidrager yderligere til en god pris, og ifølge Denis Lamers ligger celletallet på 110.000 til 120.000.

Klovsundheden er også i orden, og den høje kvalitet på såvel produkt som i sundhed tilskriver han "management".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at have styr på tingene og gøre det rigtige på det rigtige tidspunkt, fortæller 71-årige Denis Lamers.

Han peger blandt andet på en arbejdsgang, hvor køernes sengebåse bliver gjort rene, mens køerne malkes i malkestalden.

- Tre gange i døgnet malkes der, og derfor bliver sandet i båsene også gjort rent og revet tre gange i døgnet, siger han og tilføjer, at sengebåse med sand er en succes.

- Køerne elsker dem, udbryder Denis Lamers.

Malkningen passes af otte ansatte - alle af mexicansk oprindelse - og det fungerer så godt, at hverken robotmalkning eller malkekarruseller kommer på tale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robotter hitter ikke her

Hos Lamers mener de nemlig, at det ville kræve fire til seks robotter, og det ville blive for dyrt, mens besætningen er for lille til en karrusel. Robotmalkning har ifølge Lamers ikke slået an.

- I vores distrikt findes der ikke mange med robotter, tilføjer han.

Foderet består af en blanding af majs- og lucerneensilage, og cirka halvdelen af høsten dækker bedriftens foderbehov, mens resten købes.

Denis og Jon Lamers driver i øjeblikket 750 acres, hvilket svarer til godt 300 hektar. Heraf udgør de 89 hektar egen jord, men mere jord står højt på ønskelisten. Og dette skyldes dels, at Lamers ønsker en større selvforsyningsgrad, dels, at en udvidelse af bedriften også vil kræve mere jord af hensyn til udbringning af gylle.

Droppede ploven

Far og søn klarer det meste af markarbejdet selv, mens en maskinstation sørger for at høste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag bliver jorden udelukkende harvet, idet ploven blev droppet for 10 til 15 år siden.

- Vi fandt ud af, at jorden blev mere udsat for vind- og vanderosion ved pløjning. Når vi nøjes med at harve, efterlades planterester på overfladen, og det beskytter jorden, fortæller Denis Lamers.

Han tilføjer, at gødningen spredes om efteråret med en efterfølgende harvning, og nogle gange harves der inden såning om foråret.

Den anvendte dollarkurs er 5,30 DKK pr USD.

72 ventilatorer sørger for, at der ikke bliver for varmt i staldene. Denne sommer har været meget varm, og i perioder har strømforbruget ligget på godt 40.000 kroner om måneden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv med billig, amerikansk strøm er det mange penge, men Jon Lamers anslår, at  faldet i mælkeproduktionen ville blive mere kostbart, hvis han ikke havde ventilatorerne kørende så meget.

Lange tankere

Med en længde på over 17 meter er Arlas amerikanske tankbiler tre meter længere end de danske tankbiler. Til gengæld har de danske tankere større kapacitet.

De tre Volvo mælketankvogne hos Arlafoods Hollandtown kan hver især fragte 23,6 ton, mens tankbilerne herhjemme har en kapacitet på op til 32 ton, altså næsten ni ton mere.

Den amerikanske tanktrailer er 12,8 meter lang, og vogntogets længde strækker sig over 17,7 meter. Totalvægten ligger på 36,3 ton. Herhjemme når vi op på 48 ton.

USA-trækkeren har betegnelsen VNL 64 T300 og dens D13-motor yder 485 hestekræfter, mens transmissionen er Volvos I-shift.