Det er ikke en helt almindelig stald, der er ved at blive bygget hos brødrene Spangsberg i Hanning i Vestjylland. Den er nemlig bygget op om MT Højgaards koncept med et integreret luftskiftesystem. Dette system reducerer ifølge MT Højgaard udledningen af ammoniak med op til 90 procent.

Der er endnu ikke bygget andre kvægstalde med samme koncept. Stalden hos brødrene Spangsberg, der gerne skulle stå færdig den 1. februar 2012, bliver således den første af slagsen. Første tidsplan var 1. november, men byggetilladelsen trak ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er fire år siden, at de to brødre, Jacob og Jørgen Spangsberg, indsendte den første ansøgning for at få lov til at udvide. Men ansøgningen blev påklaget. Derefter besluttede de, at de lige så godt kunne tage diverse miljøorganisationer i ed, da udvidelsen ville betyde, at de kom over 500 DE. Blandt andet blev Danmarks Naturfredningsforening indkaldt til en samtale, ligesom Økologisk Råd også fik mulighed for at give sit besyv med. Begge gav grønt lys for byggeriet.

Miljøansøgning blev således godkendt i februar 2011, og den er ikke afhængig af den nye type stald, men brødrene Spangsberg håber, at stalden betyder, at de i fremtiden måske vil være bedre i stand til at imødekomme eventuelle nye miljøkrav.

Nationalpark Skjern Å ligger tæt på ejendommen, og det kunne i sig selv være en hindring for at få lov til at bygge en ny stald til 400 køer. Det var da også en miljøkonsulent, som foreslog MT Højgaards koncept. Og Jacob og Jørgen Spangsberg var straks med på ideen, såfremt stalden kunne leveres til nogenlunde samme pris som et almindeligt staldbyggeri.

- Vi fik tilbud på den almindelige stald og MT Højgaards stald - og det viste sig, at MT Højgaards stald kun var en million kroner dyrere, fortæller Jacob Spangsberg.

Der investeres 35.000 kroner pr. ko, og inklusiv kvote og ko er det omkring 50.000 kroner. Byggeriet løber i alt op i 19-20 millioner med alt, det vil sige inklusiv besætning, kvote og indkøring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har lånt 19 millioner, så vi må håbe, det rækker, siger Jacob Spangsberg.

Brødrene Spangsberg havde ingen banklån i forvejen, og sammenholdt med, at der blev stillet vækstkaution, har ifølge Jacob Spangsberg gjort, at banken har været nemmere at overtale til at gå med ind i projektet. Vækstkautionen betyder, at staten står inde for 7.500.000 kroner, som banken kan hæve, hvis brødrene Spangsberg "går på røven", som Jacob Spangsberg udtrykker det. Men faren herfor skulle gerne være minimal.

- Ud fra forskellige budgetter ser det ud til, at det fint kan hænge sammen, siger Jacob Spangsberg.

Han nævner, at økonomikonsulenten syntes, at de første budgetter så lidt for positive ud. Men der er ikke regnet med en merydelse, og mælkeprisen indgår i budgettet med et nulpunkt på 2,05.

- Men det er igen afhængigt af renten, påpeger Jacob Spangsberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ifølge Jacob Spangsberg en stor fordel, at de ikke ejer så meget jord, som skal forrentes. Og de seneste års krise har ikke mærket bedriften - dog var der i 2009 et underskud på en halv million kroner, men i det store og hele havde bedriften hvilet i sig selv.

- Og vi skal gerne blive ved med at tjene penge, for vi vil ikke arbejde gratis, konstaterer Jacob Spangsberg.

Læs mere om I/S Spangsberg i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkom fredag den 16. september. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.