Kalvene på Idasminde ved Søby nær Skive kommer straks efter fødslen ud i kalvehytter. Idasminde drives af Jørgen Clemmensen og Henrik Nielsen. Og især for Jørgen Clemmensen krævede det lidt overvindelse at etablere kalvelandsbyen.

- Jeg er af den gamle skole, hvor en kalv helst skal stå i en lun stald, fortæller Jørgen Clemmensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indtil for et par år siden stod kalvene i en lavloftet stald, hvor der var 15 til 20 grader.

Jørgen Clemmensen lægger ikke skjul på, at det var Henrik Nielsens idé med kalvehytterne. Henrik Nielsen havde fra tidligere arbejdspladser gode erfaringer med kalvehytter, og han fik overbevist Jørgen Clemmensen om, at det var vejen, de skulle gå, da det kneb med pladsen hos kalvene. Valget faldt på kalvehytter frem for eksempelvis at skulle til at investere i en hal, som ville have været en dyrere løsning.

- Kalvehytterne krævede bare en betonbund, siger Jørgen Clemmensen.

Men at vælge den rigtige kalvehytte er ikke bare ligetil. Der blev således set på mange løsninger − blandt andet de hvide ?iglohytter?. Valget faldt imidlertid på kalvehytter og -huse fra CN Agro.

- Det var en dyr løsning, men vi var ikke i tvivl, da vi først så dem, siger Jørgen Clemmensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Slut med lungebetændelse

Efter at kalvene ikke længere står på stald, er de blevet betydeligt stærkere. Der er ifølge Henrik Nielsen kun få kalve, som får diarré. Førhen var der desuden tre til fire kalve i sæsonen, som fik lungebetændelse. Det er nu halveret.

- En god kalv, der er i god trivelighed, bliver ikke ramt, konstaterer Jørgen Clemmensen.

Der mistes stort set ingen kalve efter fødsel.

- 90 procent af kalvene, der dør, er ved fødsel, siger Henrik Nielsen og fortsætter:

- Kommer de først levende ud, skal vi nok holde liv i dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger desuden, at det er Svend Erik Clemmensen, som skal have 90 procent af æren for, at det går godt hos kalvene.

Selvom der ikke mistes kalve efter fødsel, mistes der alligevel to til tre kalve om året.

- Hvis det er en ringe kalv, som vi kan se, ikke vil blive til en ko alligevel, bliver den aflivet, forklarer Henrik Nielsen ærligt.

På Idasminde er der ikke noget, der holdes skjult. Det er blandt andet også derfor, at de er besøgsgård for Arlavang. Det giver grundlag for en åben dialog om tingene.

- Vi vil gerne stå på mål for det, vi går og laver, og viser det gerne frem, siger Jørgen Clemmensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om Idasminde i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 17. juni. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.