Hvis mælkeproducenter fodrer optimalt og måler deres kalve under tilvækst med specielle amerikanske målebånd, garanterer kalveekspert Rikke Engelbrecht 1000 kilo mere mælk pr. ko.

- Hovedparten af danske landmænd ved ikke, om kvien vokser, eller om de opnår de perfekte mål, siger Rikke Engelbrecht, kalveekspert i Vestjysk Landboforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har på utraditionel vis udarbejdet et vækstdataskema og hjemtaget amerikanske målebånd. 

De ideelle kalvemål forud for den perfekte malkeko er, at en kalv på otte uger vejer 100 kilo, har en højde på 135 centimeter, når den skal løbes, og at den er mellem 22 og 24 måneder, når den kælver.

- Målebåndene oplyser kilostørrelse ved en given omkreds udarbejdet henholdsvis til stor race og jersey, forklarer Rikke Engelbrecht til Vetjysk Landboforenings hjemmeside.

Oplysningerne kan med fordel noteres i den dyreregistrering, landmændene i forvejen foretager for hver enkel nyfødt kalv. 

- Ved mindst 10 målinger inden for samme aldersgruppe, har vi mulighed for at udarbejde en vækstkurve. Med optimal fodring og omhyggelig skemalægning, så udløser effekten med garanti 1000 kilo mere mælk på bundlinjen, anslår Rikke Englebrecht.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan give en halv million kroner

I samarbejde med Martin Mikkelsen, kvægrådgiver og malkerobotekspert i Vestjysk Landboforening, har hun udviklet et data-kurve program baseret på de enkelte racer.

- Den løse og upræcise tilvækst på bedriften holder kvierne længere i stalden, og det koster foder, dyreenheder, pasning og gyllehåndtering, siger Martin Mikkelsen og forklarer:

- Formålet er at sænke kælvningsalderen med én til to måneder. For opnår kvien den perfekte vækst inden kælvningen, præsterer malkekøerne meget bedre, siger han.

Følger landmændene kalvenes vægt og justerer dem i forhold til et vækstkurveskema, kan de tjene cirka 2500 kroner mere per ko om året, vurderer han.

- For en gennemsnitsbedrift med 100 køer betyder det en halv million kroner mere i indtjening på to kælvninger, anslår Martin Mikkelsen.