På Østergaard ved Vejen er selvforsyning kommet til at fylde mere og mere det seneste års tid. For de fleste økologer er det med de stigende foderpriser blevet en nødvendighed at tænke i nye baner. Således er det også det, der er sket på Østergaard, hvor der er 500 jerseykøer og 320 hektar, der dyrkes økologisk. Yderligere dyrkes 320 hektar i et mark-/maskinfællesskab sammen med en slagtesvineproducent.

Fodringen og dermed afgrødevalget er et af de steder, hvor Østergaard har valgt at optimere mest muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har det seneste år tænkt meget over afgrødevalg, hvorimod vi tidligere mest havde fokus på at lave knaldgodt grovfoder, siger Bo Østergaard og tilføjer:

- Det bliver vi nødt til for ikke at købe os fattige i dyrt protein.

Noget af kraftfoderet blev taget ud i efteråret, da kvoten blev overskredet. Og for tiden indkøbes som det eneste 2,6 kg rapskager pr. ko.

- I de her tider med høje priser på protein er det en fordel. Og det bidrager positivt til DB, fastslår Bo Østergaard.

Grunden, til at det kan lade sig gøre, er, at hestebønner og lupiner inden for det seneste år er blevet introduceret i foderplanen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er begyndt i det små med 10 hektar, fortæller Bo Østergaard og fortsætter:

- I år sår vi selv 26 hektar med hestebønner plus 22 hektar hestebønner og lupiner.

Køerne får 0,6 kg hestebønner og lupiner om dagen.

- Det er simpelthen fordi, vi ikke har haft mere, siger Bo Østergaard og tilføjer:

- Næste år skal vi gerne op på et kg. Og dermed skære ned på en del af de indkøbte rapskager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger, at de lige skal være dygtige nok til at dyrke hestebønnerne og lupinerne, inden de satser yderligere. Men han vil heller ikke afvise, at de om et par år har soja og for eksempel rapsfrø med i foderplanen.

- Det er for at få mere fedt ind, siger Bo Østergaard.

Og de overvejer selv at dyrke rapsen, men Bo Østergaard bemærker, at raps er svær at få til at gro for økologer på grund af stor risiko for skadedyr. Derudover har de visse betænkeligheder ved at dyrke raps på grund af eventuelle problemer med efterfølgende at undgå spiret rapsfrø i marken.

- Men det kan godt være, vi skal prøve, funderer han.

Læs mere om Østergaard i den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer torsdag den 19. maj. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.