Produktionen af gule skæreoste i Arla skal rationaliseres.

Derfor har Arlas bestyrelse vedtaget en strukturplan, der har til formål at samle en del af gulost-produktionen på anlæggene i Nr. Vium og Taulov, som skal udbygges betragteligt.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Investeringen vil få konsekvenser for Falkenberg Mejeri i Sverige og muligvis de to danske mejerier i Klovborg og Hjørring.

Målet med planen er ifølge Arla at kunne følge med den internationale konkurrence og den faldende mængde mælk i Sverige.

- Den internationale konkurrence på markedet for gule skæreoste er hård, og hvis Arla i fremtiden vil gøre sig gældende, er der behov for større ændringer, meddeler Arlas bestyrelse, som i går, tirsdag, besluttede at investere over 615 millioner kroner i mejerierne i Nr. Vium og Taulov.

I forbindelse med investeringen forventer Arla senere at lukke de to danske mejerier i Klovborg og Hjørring. Det skal ifølge Arla sikre, at selskabet også i fremtiden kan producere et varieret sortiment af gule skæreoste til konkurrencedygtige priser.

- Det er et hårdt marked, og hvis ikke vi gør noget nu, vil det komme til at koste endnu flere arbejdspladser om nogle år. Det er selvfølgelig trist for de mange medarbejdere, som kan komme til at miste deres job, men forhåbentlig betyder det, at vi kan bevare andre job i fremtiden på Arlas mejerier i Danmark og Sverige. Samtidig vil vi kunne udnytte mælken i Sverige bedre til gavn for såvel landmænd som forbrugere, forklarer Jais Valeur, der er Executive Vice President i Arla Foods.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svensk genopretning

Siden 2003 er der blevet mindre og mindre mælk i Sverige, og for ikke at stå med tomme anlæg, mener Arla, at det er nødvendigt at reagere.

- Der er ganske enkelt en overkapacitet på de svenske mejerier, hvilket er med til at skabe forhøjede produktionsomkostninger. For at holde disse omkostninger nede og skabe den højest mulige mælkepris til ejerne er det nødvendigt at lukke anlægget i Falkenberg, meddeler Arla.

Osteproduktionen fra Falkenberg skal flyttes til det danske mejeri i Nr. Vium, der over det kommende år skal udbygges for 125 millioner kroner.

- Vi har lige nu en udfordring i Sverige med at få fyldt vores anlæg op. Derfor bliver vi nødt til at reagere for ikke at stå med tomme anlæg om få år. Hvis ikke vi gør dette, vil produktionsomkostningerne blive højere, og vores mælkepris til ejerne vil tilsvarende falde. Og det er vi naturligvis ikke interesseret i, siger Jais Valeur.

Langsigtet plan

Arla vil over en treårig periode også udbygge mejeriet i Taulov, hvilket vil give en mere effektiv produktion og i sidste ende sikre en bedre konkurrenceevne og dermed fremtidens arbejdspladser i Danmark og Sverige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med den planlagte investering vil mejeriet i Taulov opnå en produktion på 45.000 ton ost om året. Det vil forøge kapaciteten på mejeriet med over 60 procent. Samtidig øges kapaciteten i Nr. Vium til 59.000 ton, hvilket er en stigning på 34 procent. Dermed vil det være muligt at producere oste til lavere omkostninger, hvilket sikre en bedre konkurrenceevne internationalt.

Det er i forbindelse med udvidelsen af mejeriet i Taulov, at Arla forventer at lukke mejerierne i Hjørring og Klovborg. Dette skal dog besluttes særskilt på et senere tidspunkt af Arlas bestyrelse.

- Vi mener, at disse ændringer vil skabe en sund fremtid for produktionen af gule skæreoste i Arla. Omkring en fjerdedel af al mælken i Arla går til gulostprodukter i dag, så det er et vigtigt forretningsområde for os, som vi hele tiden skal være i stand til at udvikle og være konkurrencedygtige på, siger Jais Valeur.

Stormejeri med mini-osteri i Taulov

I forbindelse med udvidelsen på Taulov Mejeri vil der også blive bygget et nyt mini-osteri. Det er meningen, at man her vil producere mindre mængder specialost og samtidig give muligheder for at afprøve spændende, nye produkter.

Et sådan osteri giver Arla flere muligheder for at udvikle et bredt sortiment i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Med et miniosteri får vi nogle gode produktionsforhold til de mindre produktioner, hvor vi kan udvikle nye spændende oste. Dermed vil vi kunne bibeholde et bredt produktsortiment og sikre en konstant udvikling inden for gule skæreoste, siger Dan Kolding, der er Senior Vice President i Arla.