Klovproblemer ? herunder især digital dermatitis ? har i dette årtusinde udviklet sig til at være et stort problem i mange danske løsdriftsbesætninger. Dette er problematisk, idet gode ben og sunde klove er en forudsætning for, at køerne fungerer godt. Det skriver John Jensen og Laurits Rasmussen, kvægkonsulenter, Centrovice, i den nyeste udgave af Bovilogisk.

Beregninger viser, at dækningsbidraget i en besætning med store klovproblemer er cirka 2.000 kroner lavere pr. ko end i en besætning med få klovproblemer, så der er virkelig noget at gå efter, når man intensiverer indsatsen for at få klovsundheden forbedret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med fokus på de områder, der har betydning for køernes klovsundhed, kan man komme langt. Man skal blandt andet se på, om gangarealerne er i orden, og hvordan køerne tilbringer deres dag. Står de meget op i stedet for at ligge og hvile i sengebåsene, er det for eksempel noget, der kan påvirke klovsundheden i negativ retning.

Med klovbeskæring/kloveftersyn tre gange årligt er det desuden muligt at holde klovene godt beskåret, og køer, der var golde ved sidste beskæring og blev sprunget over, kan blive beskåret, inden de kommer alt for langt fra kælvning.

En tredje ting, der er vigtig at være opmærksom på er fodring af nykælvere. De kræver nemlig særligt fokus. Og ifølge John Jensen og Laurits Rasmussen vil der med muligheden for, at kælvekvier og -køer kan gå på blødt underlag op til kælvning og efterfølgende i et skånehold med blødt underlag, være de bedste chancer for at undgå, at køerne går til på grund af klovproblemer.

Læs mere i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkom fredag den 18. februar. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.