EU's landbrugskommissær har foreslået at skabe bedre muligheder for at lave formelle kontrakter i mælkesektoren efter en årrække, hvor mælkebønderne i flere lande har følt sig presset af de andre led i detailkæden.

Muligheden for på forhånd at bestemme, hvor meget, hvornår og til hvilken pris producenterne skal levere råmælk til mejerierne, vil ifølge Kommissionen være med til at stabilisere mælkemarkedet, styrke landmændenes kollektive forhandlingsposition over for mejerierne og sikre færre udsving i producenternes indkomst. Ligesom man også vil give mulighed for mere samordning blandt de forskellige led i detailkæden i såkaldte interprofessionelle organisationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores mening med forslagene er at lære af lektien fra sidste års mælkemarkedskrise, siger EU's landbrugskommissær Dacian Ciolos.

Dansk skepsis

Men både den danske fødevareminister og Landbrug & Fødevarer stiller sig skeptisk over for indblanding i området, fordi man fra både politisk og branchemæssig side frygter mere regulering og indblanding i den fri konkurrence, hvis man giver mulighed for at lave aftaler, der gælder fra ko til køledisk.

- Regeringen fastholder, at landbruget er en del af det indre marked og skal fungere herefter, og fra dansk side er man derfor skeptisk over for en lempelse af gældende EU-konkurrenceregler, siger fødevareminister Henrik Høegh, der understreger, at han også vil holde nøje øje med, at man ikke kommer til at underminere den særlige danske andelsmodel, som i første omgang er undtaget fra indgrebene.

Og ifølge Kirsten Holm Svendsen, der er erhvervspolitisk chef for Danish Dairy Board i Bruxelles, er det også nærmest det eneste positive ved Kommissionens forslag.

- Vi er blevet forsikret om, at den ikke kommer til at gælde andelsvirksomheder, og det er vi rigtig glade for, fordi vi gerne vil sikre, at man ikke går ind og ødelægger den andelsbevægelse, som vi har i Danmark, siger Kirsten Holm Svendsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regler kan blive mere vidtgående

Kirsten Holm Svendsen kalder pakken "til at leve med" med det forbehold, at hun gerne vil se reglerne udmøntet i virkeligheden, før hun er sikker på, at de ikke kommer til at gribe forstyrrende ind i konkurrencen.

- De rigtige ord er der, men vi er altid bekymrede for, hvordan det kommer til at fungere i praksis, siger hun.

Til gengæld roser den europæiske landbrugsorganisation Copa-Cogeca forslaget og mener, at det vil hjælpe de EU's mælkebønder med at få en mere fair pris for deres mælk.

Nu skal både EU's ministre og Europa-Parlamentet behandle forslaget. Og efter den første drøftelse i EU-parlamentet i går, torsdag, tyder meget på, at de endelige regler kan blive mere vidtgående end det oprindelige forslag.