En ny og miljøvenlig behandling med brintoverilte har en særdeles god effekt på kalvediarre, som skyldes infektion med cryptosporidier.

Hvis du har problemer med cryptosporidie diarré eller du bruger medicin til at kontrollere problemet, så vil jeg anbefale at prøve at behandle med brintoverilte. Det har jeg selv gjort erfaringer med, og i fire ud af fem besætninger har det haft en rigtig god effekt. Samtidig er det en behandling, som er meget skånsom for miljøet, for slutproduktet er vand og ilt.

Baggrunden for at prøve at bruge brintoverilte er, at den traditionelle behandling er en forebyggende medicinsk behandling, før kalven bliver syg. Det kan enten være med paromomycin eller halofuginone. Det sidste er et temmeligt giftigt middel med et meget lavt spænd til, at der opstår forgiftning.

Som dyrlæge i efterhånden mange år har jeg observeret, at problemet med cryptosporidiediarré har været stærkt stigende de seneste 10-15 år.

Mere end 50 procent af infektiøs kalvediarré er forårsaget af cryptosporidier alene eller sammen med andre virksomme stoffer. Rotavirus står for 25 procent af infektionerne. Problemet med de andre stoffer løses langt hen ad vejen ved at kalvene immuniseres passivt gennem råmælken fra vaccinerede dyr.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind