To skatteeksperter fra Sønderjysk Landboforening (SLF) giver her hovedpointer og generelle retningslinjer, som dog ikke kan stå alene eller træde i stedet for individuel pensionsrådgivning.

Aldersopsparing. Livrente. Ratepension. Mulighederne er flere, når det gælder om at sikre sig midler til pensionstilværelsen. Indestående på pensionsordninger er kreditor-beskyttede; derfor kan det være en fordel at spare op via en pensionsordning fremfor at investere i ejendomme, aktier mv.

Det er en god ide at tænke på pensionsopsparing i god tid. Det er for sent, når folkepensionsalderen nærmer sig. Man skal begynde så tidligt som muligt. I starten er det vigtigst at have fokus på den forsikringsdel, der er knyttet op på pensionsordningen. Efterhånden som der sker konsolidering og råderummet ændrer siger, kan der spares mere op til selve pensionen.

Man kan eventuelt tænke et par store rejser med børn og børnebørn eller lignende ind i det økonomiske råderum som pensionist.

Set over tid bør der dog spares op, hvad der svarer til 15-18 procent af den akkumulerede skattepligtige indkomst. Det vil være et temperamentsspørgsmål, om man starter tidligt med et mindre indskud de første år for derefter at øge indskud til pensionsordningen, eller om man vælger at starte senere. Rentes rente-fordelen bliver dog størst jo tidligere, man kommer i gang.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind