En ekspert i designoptimering peger på mikroskopiske gemmesteder og dårligt hygiejnisk design i malkesystemet som typiske årsager til høje kimtal. Et regne-eksempel viser, at der kan være penge at gøre godt med i forsøget på at få løst problemet.

Kvægbrugskonsulent hos VKST Jens Hemming Madsen har opstillet et eksempel på en bedrift med 200 køer og 11.000 EKM. Den viser, at hvis man i et år har ligget over de 60.000 ICB, vil det have kostet cirka 50.000 kroner i kvalitetsfradrag (se Tabel 1).

Det er en tænkt situation, men den tjener i følge Jens Hemming Madsen som et eksempel på, hvor meget der kan være at gøre godt med, hvis man overvejer at investere penge i en opsporing af kilden/kilderne til høje kimtal.

Specielt toppen af tanken kan være et problem for de gamle sprayhoveder - og der kan sagtens komme skumsprøjt op i toppen, som efterfølgende falder ned i mælken og giver udfordringer med forhøjet kimtal.

Annette Baltzer Larsen

Det er desværre ikke muligt at finde et mønster, der kan beskrive, hvad der specifikt skal gøres for at finde den ene årsag eller den vifte af årsager, der skaber problemet.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind