Danske mælkeproducenter har masser af fokus på køernes foderoptag, men ifølge bygningskonsulent Anders Ugelvig er der mange steder ikke samme opmærksomhed på køernes vandoptag, og det kan være en hæmsko for at opnå den ønskede mælkeydelsen.

Som en tommelfingerregel drikker malkekøer minimum tre gange deres mælkeydelse i vand, og nærmer vi os kriteriet for varmestress kan vandindtaget komme op på fem gange mælkeydelsen.

- Med moderne fuldfoderblandere og managementprogrammer registrerer vi nærmest med grams nøjagtighed hvor meget foder der blandes og udfodres på foderbordet, og vi er meget bevidste om, hvor meget foder køerne skal optage for at opnå den målsatte ydelse. Til gengæld er det de færreste der bekymrer sig om, hvor meget vand køerne drikker, og det er faktisk et problem, for et manglende vandoptag har en negativ indflydelse på koens appetit og dermed på mælkeydelsen, siger Anders Ugelvig, der er bygningskonsulent hos Velas.

- Køerne er tørstige lige efter malkning, og det falder desværre sammen med, at der også vaskes malkemaskiner og skylles malkestald.

Anders Ugelvig

Der kan være mange forskellige grunde til, at køerne drikker for lidt, men for at klarlægge vandforbruget anbefaler han, at der monteres et vandur på strengen, der forsyner køernes drikkekar. Dernæst anbefaler han en kritisk gennemgang af hele vandforsyningen og af den måde, som drikkekarrene er monteret.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind