En gruppe goldkøer fik en direkte magnesiumforgiftning, da de ved en fejl fik magnesiumoxid i stedet for det forsurende magnesiumchlorid eller magnesiumsulfat. Det kan undgås ved at tjekke fodermidlerne grundigt.

Magnesium er ikke bare magnesium. Det oplevede jeg her i sommer, hvor en tildeling af magnesiumoxid medførte en decideret magnesiumforgiftning.

For at forebygge mælkefeber er det i de seneste par år blevet udbredt med forsuring af goldkøerne i de sidste tre uger af goldperioden. Det er der flere metoder til, men hos specielt økologerne er det den bedste, da de ikke må benytte flere af alternativerne. De to prisbilligste stoffer, der kan bruges, er magnesiumchlorid og magnesiumsulfat, men det er ikke magnesium, der virker forsurende.

Køerne i close-up-holdet var begyndt at tabe sig. De ville ikke æde det, de skulle. De fik diarré og var stritpelsede.

I slutningen af juli 2020 var jeg på besøg hos Erik Møller Andersen, som driver en økologisk malkekvægsbesætning med 390 årskøer. Ved besøget bemærkede jeg en flok køer, som var stritpelsede og meget triste at se på. Steffen, som er fodermester, fortæller mig, at det er close-up-holdet.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind