At reducere graden af betændelsestilstande hos overgangskøer kan være nøglen til at skære ned på produktionsomkostninger og øge mælkeydelsen.

Det er en situation, som er velkendt hos mange mælkeproducenter. Nykælverne malker bare ikke så godt som forventet. Den typiske reaktion er ofte at antage, at køerne er i negativ energibalance, og derfor øger man mængden af kraftfoder for at forsøge at hæve ydelsen.

Men med en mere omkostningseffektiv tilgang, kan man hjælpe køerne til at udnytte den energi, som de allerede tildeles, bedre. Nøglen til dette er at løse problemet med ukontrolleret inflammation. Dette er nemlig en væsentlig mekanisme hos malkekøer.

Selvom fedtcellerne frigiver energi i form af fedt, skaber celleprocesserne i sig selv toksiner, der trigger inflammation og øger glukosebehovet.

Huw McConochie

Den er kroppens respons på skade og dens måde at signalere til immunsystemet, at den skal helbrede og reparere vævet, såvel som at beskytte sig selv mod udefrakommende faktorer såsom virus og bakterier. Det er et tegn på, at kroppen er ved at helbrede sig selv. Hovedessensen er omfanget og varigheden af inflammation, som koen er udsat for.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind