En bevidst udsættelse af første inseminering giver en forlænget laktation, men ikke alle køer klarer en forlænget laktation lige godt. Et nyt forskningsprojekt undersøger muligheden for på forhånd at udpege egnede og uegnede køer.

Fra koen bliver drægtig og frem til goldning går der typisk godt og vel syv måneder, og koens evne til at opretholde en tilstrækkelig mælkeproduktion i den periode, som svarer til cirka to tredjedele af laktationen, er afgørende for mælkeindtægten.

Her bruger vi et begreb, som hedder persistens, og det udtrykker, hvor flad en laktationskurve koen har. Laktationskurven viser koens mælkeydelse fra kælvning frem til goldning, og den stiger typisk i starten, inden den når et plateau, hvorefter den falder.

En fremtid med udvalgte køer på forlænget laktation kommer til at stille krav til bedriftens management, fordi der potentielt kan være en stor variation i, hvornår den enkelte ko skal insemineres.

Jesper Overgård Lehmann

En høj persistens svarer til et mindre fald efter toppunktet, mens en lav persistens svarer til et større fald i mælkeydelsen efter topydelsen (Figur 1).

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind