Allerede ved 20 graders varme og høj luftfugtighed er der risiko for varmestress hos højtydende malkekøer - og ydelsen lider i heden.

Sommeren står for døren, og det betyder, at det er på tide, at få kigget staldventilation, vandforsyning og andre tekniske foranstaltninger igennem, der kan hjælpe til at nedsætte risikoen for varmestress blandt dyrene.

Især malkekvæg bliver hårdt ramt at varmestress, fordi varmeproduktionen er væsentligt større, når der omsættes foder til mælkeproduktion. Dyrenes såkaldte termoneutrale komfortzone ligger ifølge den seneste forskning mellem 4 til 20 grader celsius. Det gælder særligt for holstein køer. Jo mere mælk koen producerer, jo lavere temperatur skal der til, før komfortzonen passeres og koen oplever varmestress.

Når temperaturen kommer over 20 grader celsius, vil vi se en begyndende varmestress-reaktion, idet koen skal bruge ressourcer på at komme af med varmen. Koen kan kompensere for varmen på flere forskellige måder, men varmestress vil i sidste ende resultere i et fald i mælkeydelsen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind