Brixmåling er et vigtigt redskab til at undgå store udsving i energiindhold i mælken til dine kalve. Det er dog langt fra alle, der bruger deres brixmåler korrekt, oplever kalverådgiver Annedorte Jensen.

I mit virke som kalverådgiver oplever jeg ofte stor forvirring omkring brugen af en brixmåler og mange lader derfor enten værktøjet ligge på hylden, eller også bliver værktøjet brugt forkert. Læs her hvorfor din brixmåler er et vigtigt værktøj i din kalvepasning, og hvordan du bruger det korrekt, så du opnår bedre resultater i kalvestalden.

Ensartet fodring med optimeret energiindhold

I branchen tales der meget om "ensartet fodring" for at sikre stabile maver. Det gælder også hos kalve. Og netop her er brugen af brixmåleren og optimering af tørstofindhold i sødmælk meget aktuel.

Det er vigtigt at pointere, at det kun er muligt at optimere mælken i forhold til blandingens tørstofindhold og ikke blandingens nærringsindhold. Forholdet mellem fedt, protein og laktose varierer fra dag til dag, alt afhængig af mængden af restmælk kontra mælkeerstatning - og kvaliteten af både sødmælk og mælkeerstatning. Bruger du udelukkende mælk fra nykælvere, er forholdet mellem protein, fedt og laktose markant anderledes, end hvis du for eksempel bruger celletalsmælk opblandet med mælkeerstatning. De, der bruger en kombination af restmælk og mælkeerstatning oplever også, at der er dage, hvor andelen af mælkeerstatning er større end andre - og lige præcis derfor opnår vi ikke en ensartet fodring hver dag, netop fordi mælkeerstatningens indhold af fedt, protein og laktose varierer og ikke er sammenlignelige med indholdet i sødmælk.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind