Varme i fuldfoderet er et typisk problem i sommermånederne. Årsagen er en kraftig vækst af de mikroorganismer; bakterier, skimmel og gær, der naturligt findes i ensilagen. Disse mikroorganismer nedbryder foderet, så det mister energi og bliver uappetitligt.

I sommermånederne, når foderet udtages og blandes, forbedres mikroorganismernes levevilkår. De ændrede temperatur-, ilt- og fugt- niveauer giver optimale forhold for mikroorganismerne. Temperaturen på snitfladen, eller under den sorte plastik er høj, og forholdene for mikroorganismerne forbedret. Herved er nedbrydningsprocessen allerede i gang. Praktiske test og det klassiske komposteringsforløb viser, at temperaturer fra omkring knap 20 grader celsius får nedbrydningsprocessen til at eskalere. En stor del af kim'ene (svampe og en del bakterier) lever bedst under iltrige (aerobe) forhold, og så snart den komprimerede ensilage trækkes fra hinanden, kommer der ilt til. Øget vandindhold fremmer også processen, da vandaktiviteten er vigtig for kim, og derfor oplever mange en væsentlig forringelse af holdbarheden af foderet, når der tilsættes vand i rationen. pH i foderet skal helst være under 4 for at hæmme væksten. Desværre stiger pH, når protein i foderet nedbrydes, og tilsætning af kridt, natriumbikarbonat giver også en lille stigning, så levevilkårene forbedres.

Kombination af tørsyrer rammer bredt

Foderet indeholder millioner af kim, bakterier, gær, skimmel og sporer, og fordelingen og mængden varierer fra den ene ensilagestak til den anden. Der vil altså være vækst af forskellige mikroorganismer og varierende årsag til varmedannelsen. Ved at anvende en kombination af tørsyrer, er det muligt at hæmme et bredere udsnit af mikroorganismerne.

Propionsyre, myresyre og sorbinsyre går under betegnelsen carboxylsyrer, hvilke har en pH mellem 2-5, og derfor betegnes disse syrer med forholdsvis svage syrestyrker. Syrer kan forekomme på flere forskellige måder, og de er både tilstede naturligt i planter, i atmosfæren og i kroppens egne celler. For at syrer i det hele taget virker stabiliserende mod varme i fuldfoderet, er det afhængigt af, at fuldfoderet er forholdsvis surt i sig selv.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind