Sonja og Anders Bent Andersen værner om den gamle malkerace, Jysk Kvæg, som til dagligt indgår som aktivt malkekvæg i deres Holsteinbesætning på Fuglsøgård i Tjele.

Ved foderbordet midt mellem Holsteinkøerne står Bertha, Victoria og Sofie. De tre køer er eksemplarer af den gamle malkerace Jysk Kvæg og anerkendt som bevaringsværdige. Med deres lavstammede statur og farver der varierer fra lys grå-broget til meget mørk, næsten sortbroget, repræsenterer de nemlig den danske malkeko, som den så ud frem til 1949. En race der har været tæt på helt at forsvinde, fordi den kun giver halvt så meget mælk, som de moderne malkeracer præsterer. Men på Fuglsøgård I/S, der er ejet af Sonja, Anders og sønnen Joachim Andersen, holder de racen i live.

- De er en vigtig del af vores kulturarv. Vores bedsteforældre havde den her race. Og de jyske køer har været med til at skabe velfærdsstaten i Danmark fordi de, sammen med de røde køer, leverede mælk til mejerierne, da man oprettede andelsbevægelsen, siger Anders Bent Andersen, der er kvægavlsrepræsentant i Bevaringsudvalget for Danske Husdyrgenetiske Ressourcer.

Der er ikke meget ved at vores børn og børnebørn får at vide, at de ligger i en fryser og ikke kan se dem - for det var jo også en mulighed, men så har de ikke noget at forholde sig til.

Sonja Andersen

Udover at sikre den kulturhistoriske arv er parret med til at bevare værdifulde gener, der måske kan blive brug for i fremtiden.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind