Frede Nørtoft Jensen har opnået flere malkninger pr. ko i robotterne med en specialdesignet låge til styring af ko-trafikken i besætningen på Hasselbækgård ved Ølgod.

Lige siden Frede Nørtoft Jensen indførte fri ko-trafik i den nye staldbygning på Hasselbækgård i 2014, har han gerne villet tilbage til et system med kontrolleret ko-trafik. Derfor fik han sidste år designet en låge, som skal guide køerne rundt i stalden samt til og fra de fire malkerobotter.

Siden montering af de nye låger og skift fra fri til guidet ko-trafik er antallet af malkninger for hver af de fire malkerobotter steget fra 166 til 182 og malkefrekvensen er steget fra 2,4 til 2,7 malkninger pr. ko pr. dag. Samtidig er ydelsen steget med et kg. pr. ko pr. dag, så køerne i dag yder i gennemsnit 11.200 kg. EKM leveret til mejeri.

- Det er en kæmpe fordel for effektiviteten i stalden, siger Frede Nørtoft Jensen.

Siden indførelsen af robotmalkning i besætningen i 2002 har han brugt guidet ko-trafik til styring af ko-trafikken i stalden. Men i forbindelse med byggeriet af den nye stald i 2014, valgte han at gå over til fri-ko trafik efter anbefaling fra rådgivere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Overgangen fra kontrolleret til fri ko-trafik betød et markant fald i effektiviteten i robotterne og en negativ påvirkning af yver-sundheden og ydelsen i besætningen.

- Vi havde problemer med at få malkninger nok, især fra klokken to til klokken fem om natten, siger Frede Nørtoft Jensen, der også oplevede en stigning i celletallet og antallet af yverbetændelser i besætningen.

35 år som selvstændig

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent? Log ind
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.