Køerne gennemgår hormonelle forandringer forbundet med drægtigheden - særligt fra 2-4 uger inden kælvning til 8-12 uger efter kælvning. Dette gør, at køernes klove er ekstra sårbare omkring kælvning.

Køernes klove er ekstra sårbare i månederne omkring kælvning. Dette skyldes både den øgede kropsvægt og frigivelsen af hormoner op mod kælvningen, som skal sørge for lødningen og opblødning af fødselsvejen, så kælvningen kan finde sted. Disse hormoner påvirker også klovene, ligesom de påvirker bindevævet andre steder i koens krop.

Hormonel forandring omkring kælvning

De sidste 20 dage af drægtigheden udskiller fosteret hormonet kortisol, hvilket hæmmer udskillelsen af drægtighedshormonet progesteron og aktiverer produktionen af det kvindelige kønshormon østrogen. Østrogen stimulerer børen til at producere hormonet prostaglandin, der også hæmmer mængden af progesteron, ligesom hormonet kortisol. Dette gør prostaglandin ved at omdanne progesteron til østrogen i samarbejde med enzymer.

Dermed falder progesteronkoncentrationen gradvist i de sidste 20 dage op til kælvningen. - Særlig i de sidste to dage af drægtigheden sker der et kraftigt fald. Dette fald medvirker til at sætte en normal kælvning i gang. Men inden kælvningen kan forløbe, skal koen igennem lødningen og opblødningen af fødselsvejen. Her er hormonet relaxin afgørende.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind