Til en høj mælkeydelse hører grovfoder af både prima kvalitet og med den rette tørstofprocent. Med det til tider ekstreme vejr er det derfor nogle gange nødvendigt at være kreativ for at nå i mål.

Det ekstremt varme og tørre vejr i 2018 og perioder af 2019 gjorde, at tørstofprocenten i græsset steg hurtigt efter skårlægning. Tør ensilage er svær at ensilere, og der er stor risiko for varmedannelse og mug. Vil du som landmand sikre ensilage af både god kvalitet og med 33-34 procent tørstof, skal du være hurtig med finsnitteren og måske tænke anderledes.

Kører om natten

Mette og Klaus Iversen, Skallerup driver et konventionelt landbrug med 170 Holstein Friesian køer og 150 hektar, hvoraf cirka 110 hektar er med grovfoder. Årsydelsen er pt. 12.500 kg EKM.

Da Mette og Klaus skulle tage andet slæt 2018, var varme- og tørkeperioden allerede begyndt. Tørken betød, at der ikke var et stort lag græs. Til gengæld ville græssets kvalitet blive for ringe, hvis vi ventede på et større lag. Skulle ensilagen ikke blive til hø, var de nødt til at gøre noget andet, end de plejede. Mette gik i gang med at skårlægge ved 16-tiden. Riven startede lige efter. Finsnitteren gik i gang klokken tre om natten, inden Mette var færdig med at skårlægge. Stakken var dækket 16 timer efter de begyndte at skårlægge. Resultatet blev 26,8 procent tørstof.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind