Tidlig behandling med antiinflammatorisk medicin kan mindske sygdomspåvirkningen ved kalvene og potentielt nedsætte behovet for efterfølgende antibiotikabehandling.

Mange kalve udvikler lungebetændelse i de danske besætninger. Der er typisk tale om det, vi kalder enzootisk kalvepneumoni, hvilket betyder lungebetændelse, der typisk er konstant tilstede i besætningerne. Det vil ofte være en blandingsinfektion, hvor forskellige vira først svækker kalvens luftveje, hvilket baner vejen for, at bakterier, der også ofte er tilstede i raske kalve, pludselig kan gøre kalvene syge.

Når kalvene udvikler lungebetændelse, vil kalvens immunforsvar reagere, og der vil opstå en betændelse i lungevævet. Betændelse har til formål at begrænse vira og bakteriers evne til at etablere og sprede sig. Men betændelse er ikke kun hensigtsmæssig, da den også skader kalvens lungevæv. Det betyder, at de skader vi ser på lungerne i forbindelse med lungebetændelse både skyldes betændelse, virus og bakteriers skadelige virkning.

Kalvens eget forsvar

I kalvenes luftveje er der en række forsvarsmekanismer, deriblandt immunforsvaret, der beskytter kalven mod alle de udfordringer, der er i en besætning - for eksempel støv, fugt, træk, kulde, virus og bakterier.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind