Ny PCR-test på gødning kan hjælpe med at stoppe smitte med Salmonella Dublin. Ved at kombinere prøver af mælk, blod og gødning kan flere smittefarlige dyr findes og ny smittespredning opdages.

De første år af kampagnen mod Salmonella Dublin faldt andelen af smittede besætninger hurtigt fra næsten 25 procent til knap 10 procent. De sidste år har andelen af smittede været konstant. Adskillige rene besætninger er enten blevet nysmittet eller gensmittet.

I Himmerland har vi set, hvordan besætninger, der tror sig renset, pludselig oplever voldsomme stigninger i salmonellatallet i tankmælken. I det følgende vil jeg beskrive et saneringsbeløb i en sådan besætning. Det er den første danske besætning, hvor der systematisk er blevet anvendt PCR-test på gødningsprøver som supplement til blod- og mælkeprøver. Tekst i kursiv kunne være min eller landmandens dagbog - den afspejler de diskussioner og den usikkerhed, vi har oplevet i arbejdet med at stoppe smitten.

Høj reaktion i tankmælken

"Efter tre år med kalve der blev fjernet straks fra koen, Salmonella blodprøver hver tredje måned, utallige mælkeprøver af køerne og udsætning af ellers gode køer på grund af høje salmonellatal i mælken var tanktallet nået ned under 25 - status 1 var sikret. Der var stadig enkelte kvier, der havde testet højt som kalve, men der var ingen tegn på smitte? 18 måneder senere kom der pludselig et resultat på over 80 i tankmælken, 14 dage senere var det over 100?"

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind