Mon koen virkelig er så stærkt på retur, som en amerikansk tænketank forudser?

Landbruget spiller en helt central rolle i forhold til at opfylde behovet for fødevarer, og det er svært at forestille sig noget mere naturligt end at drikke et glas mælk direkte fra koen eller sætte tænderne i en saftig bøf.

Men snart kan koen være udkonkurreret af stamcellebøffer dyrket i petriskåle i et laboratorium langt væk fra stalden. I hvert fald hvis man skal tro på en rapport, som en amerikansk tænketank for nyligt udsendte.

Tænketanken forudser nemlig, at kød- og mejerisektoren vil blive næsten udraderet i løbet af det næste årti af langt billigere kunstigt fremstillede kød- og mælkeproteiner. I rapporten beskrives udviklingen som den hurtigste, vigtigste og mest betydende siden mennesket begyndte at dyrke jorden og holde husdyr.

Konsekvenserne af denne udvikling for landbruget er indgribende, idet tænketanken forudser, at antallet af amerikanske køer, vil være halveret i løbet af det næste årti.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det er allerede seks år siden, en hollandsk forsker præsenterede den første burgerbøf fremstillet af stamceller fra muskelvæv.

Ideen om at fremstille produkter der ligner den rigtige varer ved at give dem samme form og tilsætte forskellige smags- og farvestoffer virker i sig selv meningsløst. Tag nu bare eksemplet med plantefars.

Man skulle synes, at det taler til koens fordel, at der er en tendens til, at den brede befolkning ønsker rene råvarer, alsidig natur og biodiversitet. Koen burde også vinde over det kunstige kød, når man tænker på, hvor teknologiforskrækkede mange forbrugere tilsyneladende er med frygt for kemi, GMO og andre tekniske fremskridt.

Mange naturplejeprojekter kræver afgræsning for at sikre en lang række dyre- og plantearters levesteder. Det job kan køerne klare. Og mælken og kødet er baseret på naturlige råvarer og kendt og afprøvet af menneskeheden igennem årtusinder. Det er de kunstige erstatningsprodukter ikke. Det burde tale til koens og den naturlige mælk og det naturlige køds fordel.

Men i stedet for at høste tak og opbakning er koen desværre lagt for had af store befolkningsgrupper, fordi den er udråbt som klimasynder og et stort problem.

Det er svært at forstå for os, der kender erhvervet. Vi ser landbruget som en del af løsningen og ikke problemet, når man diskuterer klima og miljø.