Ny forskning fra USA understreger vigtigheden af afblødning, når man har skudt en ko eller kalv med boltpistol. Hvis man undlader afblødning, er der er nemlig en reel risiko for, at det skudte dyr vågner op igen.

Langt de fleste af de aflivninger, som landmænd selv udfører, foretages ved hjælp af boltpistol med efterfølgende afblødning. Og netop afblødningen er særdeles vigtig her. Afblødning efter bedøvelse med boltpistol er et lovkrav, og det er der rigtig god grund til.

Amerikanske forskere har netop offentliggjort resultaterne fra en undersøgelse, hvor de har set på hvad der sker hvis køer, tyre, ungdyr og kalve skydes med boltpistol uden at blive afblødt bagefter. Forskerne skød 30 køer, 4 tyre, 19 ungdyr og 21 nyfødte kalve med boltpistol. Dyrene blev ikke afblødt, men forskerne observerede de skudte dyr og registrerede tegn på, at dyrene var ved at komme til bevidsthed igen.

En overraskende stor del af de skudte dyr viste tegn på en eller anden grad af opvågning. Omkring 10 procent af køerne og ungdyrene, og næsten 20 procent af kalvene, viste tegn på begyndende opvågning. Dyr, som viste tegn på at være ved at komme til bevidsthed, blev straks aflivet med en overdosis bedøvelsesmiddel. Forskerne kan derfor ikke sige noget om hvor mange af dyrene, der rent faktisk ville vågne helt op igen.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind