Bovi har besøgt en rumænsk mælkeproducent, hvis hovedindtjening er ost fra eget gårdmejeri.

I hjertet af Transylvanien i Unirea ligger gården De la Ferma. Den er ejet af familien Bîcu, som gennem 25 år har opbygget bedriften fra at være en sen-kommunistisk lagerhal på en græsmark til en moderne malkekvægsbedrift med eget osteri.

Med danske øjne ligner bedriften ikke noget særligt, men efter rumænske forhold er det en stor produktion med moderne mejerianlæg, der holder gang i lokalsamfundet. Der er 450 malkekøer og 1000 får på bedriften. Ostene, der bliver produceret på De la Ferma, er baseret på de traditionelle rumænske ostetyper: Burduf (æltet ost) og telemea (feta-type).

Lille mejeri bliver til stor arbejdsplads

Traditionelt mikses mælken fra køer og får, når der laves rumænske oste. På mejerianlægget Unilact Transylvania på De la Ferma forarbejdes dagligt 15.000 liter mælk. 30 procent kommer fra gården selv, og resten kommer fra det lokale landbrugs-kooperativ. Der laves 10 tons ost om dagen, som sælges i Rumænien og 11 europæiske lande. 60 procent af osten eksporteres.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind