Der er penge at hente ved at have fokus på forebyggelse frem for brandslukning, når det gælder yversundhed.

Forhøjet celletal går ud over bedriftens økonomi på flere niveauer. Både i form af manglende kvalitetstillæg, men også i form af de øgede udgifter, der følger med forringet yversundhed. Nedsat ydelse er en væsentlig faktor og giver ekstra omkostninger og arbejde ved framalkning og behandlinger. Derudover har køer med et forhøjet celletal større risiko for tidlig udsætning og udgør en smitterisiko for raske køer. Derfor er der god grund til at tage hånd om problemet.

Yversundheden påvirkes af flere faktorer, som alle skal være i orden hver dag. Foderet skal være ensartet, og kvaliteten skal være i top. God ventilation og masser af rent vand. Klovsundheden skal være i top. Miljøet i køernes liggearealer skal være rent og tørt. Gode og ensartede malkerutiner med fokus på hygiejne hver gang, og malkeudstyret skal kontrolleres regelmæssigt. Goldbehandling af relevante køer samt patteforsegling og ikke mindst faste daglige rutiner og rolig omgang med dyrene.

Fodring

Skal celletallet holdes nede, stiller det store krav til fodringsmanagement. Og den gode kvalitet starter i marken med fokus på letfordøjeligt grovfoder med masser af energi. Dernæst en god komprimering af grovfoderet samt høj hygiejne i og omkring stakken, så der sikres en optimal ensilering med god smagbarhed. Sørg for en jævn snitflade, hurtig fremdrift og undgå løst ensilage foran stakken.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind