Jod og selen er involveret i vitale funktioner i koens krop. Selenmangel kan føre til tilbageholdt efterbyrd og højere forekomst af bør- eller yverbetændelse, imens jodmangel kan påvirke ydelsen og føre til svagfødte kalve.

Mikromineraler, også betegnet sporstoffer, er involveret i vitale funktioner i kroppen. Som navnet indikerer, tildeles de i små mængder. Her støder vi på den væsentligste forskel mellem makromineraler og mikromineraler. Makromineraler, såsom calcium og forsfor, tildeles med en "trillebør", mens mikromineraler bør doseres med en "teske". Problemer kan opstå, når teskeen er blandet op i trillebøren, som på sin tur bliver blandet i en bigbag og derefter i 10 tons fuldfoder.

Mange af mikromineralerne er essentielle og mangel kan føre til sygdom. Derimod kan en for høj dosering være skadelig og endda føre til forgiftning med sygdom til følge. I denne tekst fokuserer vi på den rolle jod og selen spiller samt de sideeffekter, som kan forekomme ved overdosering af disse mikromineraler.

Selenmangel hæmmer immunforsvaret

Selen bliver indbygget i enzymer. Det mest gængse enzym, og måske mest kendte, hedder glutathion peroxidase (GPX). Dette enzym medvirker til forebyggelse af skader forvoldt af frie radikaler. GPX er også det enzym, der kan måles i blodprøver, og værdien giver en god indikation af dyrets selen-status.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind