Minimering af varmestress handler om frisk luft og frisk vand. Dernæst at undgå køer, der står tætpakket i lang tid. Foderoptagelsen kan påvirkes negativt af varmen og derfor skal rationen gøres lidt mere energiholdig med en lavere fylde og der skal tildeles ekstra salt.

I den meget varme sommer i 2018 var der også en stigning i celletallet i rigtig mange besætninger. Det indikerer, at køerne har været negativt påvirket at varmen. Det er heldigvis muligt at lave foranstaltninger for at udgå, at køerne stresses af varmen. Det fortalte mælkeproducent Ole Kristensen blandt andet om til Kvæg Kongressen i Herning i februar 2019. Han kunne vise en kurve over celletallet i sin besætning, som faktisk ikke var påvirket af den varme sommer, som det ses på figur 1.

Sand i båsene

Let tilgængeligt rent, frisk og koldt drikkevand er en vigtig faktor, men derudover kan vand bruges som køling ved overbrusning af køerne

- Anette Østergaard, kvægrådgiver

Ole Kristensen fortalte, at de faktisk ikke gjorde noget specielt sidste sommer i forhold til andre år, men han mener, at deres resultat med det lave celletal skyldes mange års indsats og konsekvens. I forhold til at undgå varmestress har de specielt fokus på, at reducere ventetiden for eksempel i forbindelse med malkning. De har køerne i tre hold og det minimere ventetiden på opsamlingspladsen.

De har to briseventilatorer ved foderbordet og der kunne han ønske sig nogle flere, så hele foderbordet dækkes ind. Dernæst mente han, at de med nogle flere brise-ventilatorer kunne forbedre luftskiftet på opsamlingspladsen og i deres opstartshold, som er en afdeling med dybstrøelse.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind