Tidligere miljøminister Hans Chr. Schmidt fra Venstre er rystet over de afsløringer, Maskinbladet har bragt for dagen af forholdene omkring statistik i Miljøministeriet om pesticidrester.

Der gik ikke mange minutter, efter han havde læst artiklen fra Maskinbladet, før han havde indkaldt miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i samråd i Folketinget:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi må have ministeren til at forklare, om det virkelig er den måde, man udfører arbejdet på. En ting er at henvise til, at det rt de modeller, man har anvendt, men det efterlader det indtryk, at man som politiker tror, at når der er tale om statistisk materiale, så overholder det visse spilleregler. Har man valgt andre modeller uden at gøre specifikt opmærksom på det, må man spørge sig selv hvorfor?, siger Hans Chr. Schmidt til maskinbladet.dk.

Vildledt

Det overraskende for Hans Chr. Schmidt består ikke i, om ministeriet eller Miljøstyrelsen kan forklare, at det har valgt den pågældende metode:

- Det overraskende er, hvis det dækker over, som den tidligere medarbejder påstår, at vi bliver vildledt og får en anden opfattelse af faktuelle ting. Så er det da indlysende, at vi efterlades i tvivl om, hvad det er, vi har modtaget. Vi regner jo alle sammen med, at statistikken er udarbejdet under normale vilkår. Er den ikke det, er det meget angribeligt. Hvis man vil bruge andre metoder, bør man gøre opmærksom på det. Jeg troede ikke, at når man regner gennemsnitstal ud i Miljøministeriet, er det ikke "rigtige gennemsnitstal", men gennemsnitstal hvor men har smidt det væk, man ikke kan bruge, nemlig prøver uden pesticider, fortsætter Hans Chr. Schmidt.

Retvisende oplysninger

Han kalder sagen "meget alarmerende" og vil lade ministeren redegøre for, hvad der er op eller ned i sagen.

Han håber ikke, at det er sandt, at den pågældende medarbejder i årevis har løbet panden mod en mur af tavshed, når han forsøgte at advare mod den manipulation, der efter hans opfattelse foregik:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er indlysende, at det eneste, et ministerium altid skal huske på, er at give så retvisende oplysninger som muligt. I mine begreber indeholder det også, at man anvender gængse beregningsmetoder, slutter Hans Chr. Schmidt.