Hver tredje elev, der begynder på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus til august, har valgt en uddannelse inden for landbrug og arbejde med dyr.

Uddannelsens mange forskellige indgange er et plus for nysgerrige uddannelsessøgende, vurderer skolens direktør, der glæder sig over, at unge tør udforske landbrugets mange muligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange muligheder

Landbrugsuddannelsen forgrener sig i flere specialer. Man kan blive jordbrugsmaskinfører eller landmand med speciale i kvæg, svin eller planter.

Man kan dykke ned i ledelse og økonomi, eller man kan bruge uddannelsen som springbræt til at læse videre, for eksempel til rådgiver, sælger eller dyrlæge.

- Uddannelsen er enormt differentieret. Vi har for eksempel også et hold kun for studenter og et EUX-hold for dem, der gerne vil være studenter og have en erhvervsfaglig uddannelse oveni hatten, siger Peter L. Moesgaard og peger på landbrugsuddannelsen som en af de mest alsidige af ungdomsuddannelserne.

Listen af emner, man kan specialisere sig i inden for landbruget, er jo næsten uendeligt lang. Der er droner og GPS-styring til de maskininteresserede, afgrøder i alle afskygninger til dem, der vil være med til at producere nogle af verdens bedste fødevarer, ledelse og innovation for dem, der vil være selvstændigt erhvervsdrivende. Og så er der selvfølgelig dyrene, siger Peter L. Moesgaard.

Dyrepasserdrømmen vokser på landet

Og netop dyrene spiller en stor rolle for mange af de unge, der vælger at begynde på Jordbrugets UddannelsesCenter. Mange af dem drømmer nemlig om at blive dyrepassere, og der kan landbruget også byde ind med en række muligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi oplever i stadigt stigende grad, at elever, der kommer til os med en drøm om at arbejde med bjørne og giftslanger i en dyrepark eller en zoologisk have, i stedet falder for dyrene på gården og derfor ændrer uddannelseskurs relativt tidligt i forløbet, forklarer Peter L. Moesgaard, der ser den tendens som en stor fordel, idet det kan være svært for de unge at finde en praktikplads i for eksempel en zoologisk have.

- Når eleverne først har prøvet at arbejde med en gris eller en ged eller en ko, så opdager mange af dem, at landbruget og dyrepasser-verdenen faktisk har meget til fælles. Det betyder ikke noget, om dyret har klove eller poter eller følehorn - den glæde, eleverne føler ved at arbejde med dyret er helt den samme.

74 af de 227 elever, der indtil videre er tilmeldt en uddannelse på Jordbrugets UddannelsesCenter til august, har valgt en linje med dyr eller landbrug. 34 af dem har dyr som førsteprioritet, og 40 af dem har lige nu valgt landbrugslinjen.