Mange på landet nyder sommermånederne med en tiltrængt pause og måske en ferie i ind- eller udland. Men når landmanden er ude, tager tyven på landet og tal fra Topdanmark viser, at netop tyveri fra landbrug var blandt de dyreste anlagte skader i 2016.

- Der er en masse dyrt værktøj og maskiner på maskinhusene, og der er ting i beboelsen af værdi. Især om sommeren, når der holder færre eller ingen biler ved ejendommen, så kommer tyvene med varevogne og tømmer rub og stub. Det kan være alt lige fra PH-lamper og smykker til plænetraktorer, svejseanlæg og motorsave, forklarer agronom i Topdanmark, Svend-Anker Worm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Topdanmark modtager hvert år hundredvis af anmeldelser om tyveri i landbruget, men nogle af disse kunne måske undgås med nogle simple forholdsregler.

Lås dørerne

Det første man kan gøre er, at sørge for, at låse værktøj og småmaskiner, som plænetraktorer og ATV'er, inde. Hvis der ikke er lås i porten eller døren, kan det som oftest klares med en god hængelås og et låseoverfald. Overfaldet bør være hærdet stål og monteret med gennemgående bolte.

Selvom landmanden tager på ferie, er der stadig medarbejdere, som arbejder og har deres daglige gang på gården. Det kan virke besværligt og upraktisk at låse, når hjemmet også fungerer som arbejdsplads.

- Man er jo på bedriften hele tiden, og derfor virker det måske lidt omstændeligt at skulle låse efter sig hver gang. Men det er tyven ligeglad med, siger Svend-Anker Worm. Derfor anbefaler Topdanmark, at låse hver gang man går, fortsætter han.

Gem smykkerne

Selvfølgeligt låser man stuehuset, når man tager afsted, men inden man kører, kan man gå en runde og tænke som en tyv. Når tyven kigger ind ad vinduet og ser der står lidt opvask, så tænker han: 'De kommer snart tilbage'. Det er godt at lade huset se ud, som om man faktisk er hjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke en god ide, at lade arve-smykkerne ligge i badeværelset eller i øverste skuffe i soveværelset, fordi det er de første steder tyvene kigger. Det bedste er at anskaffe et sikringsskab, som boltes fast i eksempelvis bunden af et klædeskab. Alternativt er, at gemme dem et godt sted og så huske det.

Snak med naboen

Gode låse på dørene og andre forholdsregler er dog ingen garanti for, at tyvene bliver væk. Derfor er det en god ide, at alliere sig med nogen, der kan kigge forbi og tjekke, at alt er som det skal være.

- Spørg naboen, medarbejderen eller den bekendte, om de vil holde lidt øje med gården, når du selv er på ferie. Ude på landet er der ikke mange, som hører og ser, hvis der sker noget, så bed om hjælp til at holde øje, siger Svend-Anker Worm og tilføjer:

- Man kan også spørge om der er nogen, der kan være behjælpelige med at slå græsset og tømme postkassen, så det ligner, at der er nogen hjemme. Og så er det en god ide at afmelde sine aviser, hvis man rejser væk. Især hvis de bliver lagt ude ved vejen i en plastikpose eller på anden vis indikerer, at man ikke er der til at hente dem.