Smedemester Peter Jacobsen i Viborg overtog i sommeren 2008 produktionen af Nolan fuldfoderblandere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uden at have erfaring med den type af fabrikation stod Peter Jacobsen og hans folk i smedefirmaet Røn-Petersen A/S nu med et usikkert fremtidsprojekt i hænderne.

Et nyt selskab under navnet Nolan ApS blev dannet, og et par erfarne medarbejdere fra det gamle firma fulgte med.

- Og 14 dage senere slog finanskrisen til for fuld kraft, siger Peter Jacobsen om begivenhederne i sommeren 2008.

- Men det viste sig snart, at mange brugere af Nolans blandere var godt tilfredse med produktet, og vi fik hurtigt afsat de tre maskiner, som stod i ordrebogen. Desuden kom der en del reparations- og vedligeholdelsesarbejde ind på ældre maskiner, siger Peter Jacobsen.

Store muligheder

Efterhånden har han fået skik på produktionen, så Nolan i dag kan levere både stationære og mobile blandere med kapaciteter fra ni til 32 kubikmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Arbejdet med blanderne har medført, at Peter Jacobsen og hans højre hånd i Nolan ApS, salgskonsulent Henrik Sloth, ser store muligheder i landbrugssektoren.

- Nolans princip er lige så ukompliceret, som det er stærkt. Det er kun en enkelt aksel, der bærer padlerne. Det betyder få bevægelige dele, og paddel-princippet giver en meget ens og luftig blanding, fortæller Henrik Sloth.

- Desuden ser nogle kunder mange andre formål med maskinen, som for eksempel blanding af spagnum gødning og jord, blanding af såsæd og gødning med direkte påfyldning af såmaskinen via en snegl og vi hører sågar om nogle der bruger vores maskine til blanding af beton, siger han.

Vil blande majs og vand

To interesserede kunder henvendte sig til Nolan på Agromek og fortalte om deres idé med maskinen.

- Idéen handlede om at blande grødfoder til svin, hvor valset majs og vand blandes og føres direkte over i fodringsanlægget. Vores maskine skal omkonstrueres en smule, men det ser ud til at være en ret billig løsning for landmændene, uddyber Henrik Sloth. Han tør dog endnu ikke at sige, hvornår maskinen vil være produktionsklar.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Komplette løsninger

De nye folk bag Nolan har fået en række kontakter i landbrugsmaskin-branchen, og det har blandt andet betydet, at Peter Jacobsen og Henrik Sloth ser nye forretningsmuligheder.

- Vi har etableret et samarbejde med et dansk firma som har et godt og gennemprøvet udfodringsanlæg, så vi fremover kan tilbyde vores kunder et stationært anlæg med automatisk fodring. Altså en komplet løsning fra påslag gennem blander til et hængebaneanlæg, fortæller han.

Samarbejdet med andre virksomheder indebærer desuden, at Nolan får genopbygget sit service-net rundt om i landet.

- Vores maskiner kører hovedsagelig i Jylland, men vi vil etablere service-centre på Fyn og på Sjælland af hensyn til vore kunder på øerne, siger Henrik Sloth.

Tror på eksportmarkedet

Når Peter Jacobsen og Henrik Sloth kigger i krystalkuglen, ser de større udviklingsmuligheder i vores nabolande og østlandene end på det hjemlige marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De nordiske markeder og EU-området som helhed er interessante, men også det russiske marked ser lovende ud, selvom myndighederne derovre forsøger at bremse importen ved hjælp af afgifter, mener de.

Nolan ApS ligger på Petersmindevej i Viborg, og med Samson Agro og Gøma som naboer mener Peter Jacobsen, at firmaet er havnet i det rigtige selskab. Også med tanke på, at Farmas ligger lige om hjørnet.

- Med produktionen af fuldfoderblanderne føler vi os hjemme her. Det havde nok ikke været det samme, hvis det kun var vores almindelige smedeafdeling, der var flyttet herud, siger Peter Jacobsen.