Alle kender situationen, når der sker det, som bare ikke må ske: En maskine bryder sammen en sen aften, hvor der bestemt ikke er tid til et ophold i arbejdet, da vejrudsigten naturligvis er ustadig dagen efter, og man gerne skulle have været færdige i går.

Situationen er vist umulig at undgå, men Klokkeholm Maskinstation har muligvis en ide til at minimere de ufrivillige driftsstop igennem den hårdt pressede sæson.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt at undgå nedbrud kan man naturligvis ikke, men vi vil gøre alt hvad vi kan for at forebygge det.

- Martin Jespersgaard, indehaver Klokkeholm Maskinstation.

- Vi har lært på den hårde måde at holde ufrivilligt stille i marken med en maskine, som bryder sammen, hvor der i mange tilfælde er tale om en skade, man måske kunne have taget hånd om, inden det blev for sent, fortæller Martin Jespersgaard, som driver sin Klokkeholm Maskinstation nær Klokkeholm i det nordjyske Vendsyssel mellem Dronninglund og Brønderslev.

Maskinstationen kan eksempelvis skårlægge græs til omkostninger på knap tre kroner pr. hektar, da den nu fire år gamle skårlægger har kostet 30.000 kroner at holde kørende på de 10.000 hektar den har skårlagt.

- Nøgleordet er rettidig omhu i maskinhuset, slår Martin Jespersgaard fast.

Løbende opmærksomhed

Maskinstationen beskæftiger tre faste chauffører, og klarer mange af opgaverne i samarbejde med en mælkeproducent, som er nabo til maskinstationen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kører eksempelvis gylle for ham, mens han hjælper med folk til frakørsel af græs samt pløjning og såning.

- Det betyder også, at vi ikke rigtig har tid til at holde stille, da vi ikke har ekstra kapacitet i en ekstra finsnitter, skårlægger eller rive. Derfor bruger vi noget tid mellem hvert slæt på at se grejet godt efter i sømmene.

Det betyder, at der efter hvert slæt kommer en montør forbi, og sammen med Martin gennemgår de maskinerne for at sikre sig, at der ikke pludselig kommer et alvorligt nedbrud på maskinen.

- Helt at undgå nedbrud kan man naturligvis ikke, men vi vil gøre alt, hvad vi kan for at forebygge det.

Det kan lyde dyrt, at få besøg en montør fra det autoriserede værksted, blot for at tilse maskinerne løbende, men ifølge Martin Jespersgaard, er pengene godt givet ud:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er måske kun tale om tre til fem timer pr. gang, og de gange vi opdager nogle slidpunkter eller lignende, som vi retter op, er jeg overbevist om, at pengene er godt givet ud, og det er vores skårlægger et godt eksempel på.

Grønne græsmaskiner

Maskinstationens skårlægger er en triple-kombination fra Claas med navnet Disco 9100, hvor der er monteret båndudstyr til samling af græsset i ét skår.

På de fem sæsoner Klokkeholm Maskinstation har kørt med maskinen, har man stort set kun skiftet sliddele i form af bånd, olie, knive, slæbesko, finger-crimper, koblingsplader i PTO-udtaget samt et par lejer.

- Netop olie på gearkasser og lignende skifter vi flere gange i sæsonen, da vi på den måde får en god indikator for, om alt er, som det skal være i gearkasserne, og olie koster ikke alverden, da det jo er begrænset, hvor meget olie de forskellige gearkasser indeholder, fortæller Martin Jespersgaard.

Han påpeger dog, at skårlæggeren burde være byttet til sæson 2017, men den nu tager en sæson mere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Efter 10.000 hektar kan sliddet godt begynde at vise sig på skårlæggeren, men da den har kørt rigtig godt og med lave vedligeholdelsesomkostninger fortsætter vi endnu en sæson, og ser hvordan det kommer til at gå.

Til sæson 2017 har maskinstationen blandt andet fået leveret en ny Claas Liner rive på 12,5 meter i form af en Liner 3600 samt en ny finsnitter i form af en Claas Jaguar 950.

- Netop riven er en større flaskehals end skårlæggeren, da vi næsten altid kan leje en anden ind med en skårlægger, hvis vi bryder sammen på en opgave, mens rive-arbejdet er lidt mere vanskelig at få hjælp til. Det samme gælder ensileringen, hvor vi er meget afhængige af, at maskinen er uhyre driftsikker.

- Vi har altid kørt med Claas-græsmaskiner og det bliver vi ved med. De er driftssikre og giver meget sjældent problemer.

Spare en mand

Da Maskinstationen ikke har mange fastansatte, gør Martin meget ud af at spare på folkene, hvor det er muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder kun med såning af majs, gyllekørsel og ensilering, og derfor er vi sjældent folk nok til et større snitterhold. Derfor besluttede jeg mig sidste år for at prøve Siwi-hitch system efter finsnitteren, som dels gør os i stand til at spare en mand på et finsnitter-hold, men samtidigt at holde noget mere disciplin i græsmarken, hvor traktoren som kører græsset fra, kun befinder sig på forageret.

- Systemet fungerer virkelig godt, og vi har derfor også flyttet systemet over på vores nye Jaguar-finsnitter, som vi fik leveret til sæson 2017.