En Nobelpris er ikke noget, man kommer sovende til, og det er altså videnskabens helt tunge folk, der får æren af at løbe med prisen.

Nobelprisen uddeles årligt i fysik, kemi, medicin, litteratur, økonomi samt for indsats for freden, og nu har over 100 tidligere vindere skrevet under på et åbent brev, der kalder den kamp, som blandt andre Greenpeace fører mod GMO-afgrøder, for en forbrydelse mod menneskeheden. Brevet udspringer af debatten om et øget behov for fødevarer for at brødføde verdens voksende befolkning. Her har såkaldte gyldne ris, der er genmodificeret til blandt andet at øge mængden af A-vitamin, skabt en del debat. I brevet skriver de over 100 nobelprisvindere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opfordrer Greenpeace og deres tilhængere at revurdere den oplevelse, som landmænd og forbrugere over hele verden har med afgrøder og fødevarer, som forbedres gennem bioteknologi. At de anerkender resultaterne af autoritative videnskabelige organisationer og reguleringsorganer, og opgive deres kampagne mod GMO i almindelighed og Golden Rice i særlig grad.

Forskerne mener ligeledes, at det ikke er bevist, at GMO-afgrøder er skadelige:

- Der har aldrig været et eneste bekræftet tilfælde af et negativt sundhedsresultat for mennesker eller dyr som følge af at have indtaget dem. Deres miljøpåvirkning har gentagne gange vist sig at være mindre skadelig, og de har været en velsignelse for den globale biodiversitet, skriver de i brevet.

De mange nobelprisvindere understreger, at kampen mod GMO-afgrøder rammer verdens fattigste:

- Hvor mange fattige mennesker i verden skal dø, før vi anerkender dette som en forbrydelse mod menneskeheden, spørger forskerne sidst i det åbne brev.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan læse brevet her.