I sidste uge offentliggjorde Miljøministeriet en rapport fra Niras, som skulle belyse den merudgift regeringens fødevare- og landbrugspakke skulle betyde for vandkunder. I rapporten kommer Niras frem til, at regningen løber op i 250 millioner kroner, som sendes direkte videre til forbrugeren.

Det får Landbrug & Fødevarers viceformand Lars Hvidtfeldt til at ryste på hovedet. Han mener, at rapporten er ufuldstændig og mangler vitale

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er simpelthen en fejlbehæftet rapport. Og det er dybt problematisk, at Miljø- og Fødevareministeriet beder Niras kigge isoleret på effekten af kvælstofudvaskning fra markerne uden at medregne, at der i samme landbrugspakke er sat midler af til en række kvælstofhæmmende initiativer. Og de er ikke regnet med i Niras' rapport, siger viceformand for Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt.

Rapporten fra Niras har fået Lars Hvidtfeldt til tasterne, for at gøre Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen opmærksom på problematikken. Det er der blevet et brev til ministeren ud af, hvori Lars Hvidtfeldt blandt andet forklarer, at når landbrugspakken bliver rullet endelig ud, så bliver der ingen udvaskning af kvælstof som følge af Landbrugspakkens øgede tilladte mængde gødning.

- Niras regner i rapporten med en merudvaskning på 5,8 kg N/ha/år under forudsætning af, at alle landmænd benytter den fulde gødningskvote1 og uden indregning af den målrettede regulering. Den målrettede regulering vil for over størstedelen af landet have en effekt på 6,5 kg N/ha/år, jf. bilag til vandområdeplanerne. Regner man på alle elementer af Fødevare og Landbrugspakken vil man derfor komme frem til, at drikkevandet overordnet set vil opnå en forbedret kvalitet, modsat NIRAS-rapportens konklusion, skriver Lars Hvidtfeldt i brevet til ministeren.