DEBAT - Hvem skal fremadrettet drive landet?

Her tænker jeg ikke på ministre, regeringer, men rent faktisk, som der står LANDET - altså landbruget. Gennemsnitsalderen på aktive landmænd er i dag på 64 år, og selv om det er en sund tilværelse at være landmand, kan enhver kunne se, at der må gøres noget!

Artiklen fortsætter efter annoncen

Heldigvis er der lige nu, blandt de unge mennesker, stor søgning til landbrugsskolerne, hvor der således er stor optimisme, og udøvelse af stor kreativitet og innovation. Der er nye friske kræfter, der hellere end gerne vil overtage landbrugene efter de ældre landmænd. Dansk landbrug burde dermed, via et forestående generationsskifte, kunne se frem til et gevaltdigt kompetenceløft, hvis altså bare de unge kunne "komme til". For det er så her, at problemerne for alvor melder sig!

En landbrugsejendom er desværre ikke et godt papir at komme i banken med. I bankernes historiebøger kan læses om, lille rentabilitet, dårlig afkastningsevne, manglende fokus på ledelse og voldsomt store tab på ejendomme. De unge landmænd bliver på det nærmeste mødt af dørmænd i bankerne, der råber UD! - når de hører, at det en landmand, der kommer.

Hvad gør vi så nu??

Ja - landbruget har samlet en gæld på lige omkring 360 milliarder kroner. Det er cirka det samme beløb, som alle husejere har i samlet gæld. Det er dog stadig et beløb, som landbruget, med den rette effektivitet, godt kan forrente, men med de mange ekstra omkostninger, som landbruget de senere år er blevet pålagt, og med en ammoniakreduktion på 24 procent inden 2020 (en reduktion, som tidligere Miljøminister Ida Auken i al sin visdom lovede EU) så bliver det svært, til sammenligning skal Holland reducere med cirka 6 procent. Rent faktisk havde vi I Danmark allerede inden Ida Auken meldte reduktionen på 24 procent til EU ind, reduceret langt mere end de fleste andre EU lande, så derfor straffes danske landmænd altså nu for, at have været "klima dukse" ---- endnu en urimelig ekstraomkostning!

For at landbrugene skal kunne skifte ejere, så må der derfor kigges på nye finansieringsformer.

Sælgerpantebreve eller leje af gårde, kan blive et rigtig godt alternativ til de nuværende muligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi må også have kikket på skattereglerne, som reglerne eksempelvis er i dag, så skal avanceskatten for salg af en gård betales forud, på trods af, at hele beløbet ikke er modtaget. Jeg kunne nævne mange flere problemområder, men vil slutte med at fastslå, at reglerne simpelthen må og skal laves om.

Landbruget leverer sammen med følgeindustrien, en eksport indtægt på cirka 150 milliarder kroner Det er derfor i alles interesse, at landbrugserhvervet er sundt og i udvikling - dette sikrer vi blandt andet ved at få sat gang i generationsskiftet. Til gavn for os alle