Det seneste halvandet år har den midtjyske maskinforretning, Bredsgaard A/S, fremstillet en dansk udviklet luftgødningsspreder til juletræer. Tree Tech TS2500 AirMatic er navnet på maskinen, som Bredsgaard netop har overtaget alle rettigheder på at producere i fremtiden.

Høj kapacitet

Kvaliteten af juletræerne er helt afgørende for såvel afsætning som pris. Og gødskningen har stor indflydelse på netop kvaliteten, lyder det fra Bredsgaard.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det er og har altid været en stor udfordring at få en præcis spredning med høj kapacitet af granuleret gødning især i de større juletræer, påpeger Jens Krogh Andersen.

Han har, indtil aftalen med Bredsgaard blev indgået, solgt gødningssprederen igennem virksomheden Team-Service ApS. Den ejer han sammen med Niels Nyholm.

- Vi indså, at for at løfte vores gødningsspreder videre ind i fremtiden, skulle der nye kræfter til, og her var Bredsgaard A/S en oplagt mulighed, siger Jens Krogh Andersen.

Skræddersyer til kunderne

Alle Tree Tech-løsningerne fra Bredsgaard er bygget på virksomhedens eget værksted i Kjellerup.

- Vi har vores egne, dygtige smede og montører, som starter opbygningen af maskinerne fra bunden, fortæller Ivan Tang, adminsterende direktør i Bredsgaard og påpeger at kunderne dermed får lavet helt individuelle løsninger, som passer til deres egne behov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med almindelige centrifugal- eller pendulspredere er det meget svært at sprede med stor kapacitet i store træer. Det er også svært at sprede ud i hjørnerne, fordi disse spredere har et cirkulært spredebillede.

Det problem er løst på Tree Tech-luftgødningssprederen, som har et specielt udviklet system til spredning af den granulerede gødning.

Systemet er testet hos Forskningscenter Bygholm og tilpasset, så det fra en højde på 2,0-2,5 meter over jorden kan sprede op til 14 meter ud til hver side.

Det vil sige, at der uden problemer kan spredes gødning i bede med selv ret store juletræer.

Nemt at indstille

AirMatic-sprederen rummer op til tre ton gødning pr. påfyldning afhængig af den aktuelle gødnings rumvægt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Doseringen kan indstilles præcist til at sprede fra 100 kg pr. hektar og opefter. Den maksimale kapacitet er tre ton i timen, hvilket svarer til en fyldt beholder.

Ved normale mængder gødning er arbejdshastigheden omkring 10 kilometer i timen, og der er mulighed for at vælge kørselsafhængig dosering.

Maskinen vises frem på Langesø 2017.