Esben Lunde Larsen har bedt om en ekstern undersøgelse af Danmarks grundvandsovervågning efter den seneste tids sager om emnet.

I Danmark er det GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, der står for overvågningen og indberetningen til EU.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi hæfter os ved, at ministeren understreger, at han ikke har nogen grund til at tro, at overvågningen eller indberetningen skulle være hverken misvisende eller forkert, men iværksætter undersøgelsen på baggrund af den seneste tids beskyldninger, da han finder det afgørende, at der ikke skal kunne drages tvivl om, hvorvidt opgørelserne er retvisende. Jeg er overbevist om at det faglige grundlag for grundvandsovervågningen (GRUMO) er i orden, og vi forventer, at undersøgelsen kan rydde misforståelserne af vejen, siger Flemming Larsen, administrerende direktør for De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, og tilføjer:

- Vi er som forskningsinstitution vant til at blive evalueret, og i 2015 blev kvaliteten af GEUS' forskning inden for vandressourcer evalueret af et internationalt panel, som vurderede, at vores forskning på området er af høj kvalitet. Panelet fremhævede blandt andet vores evne til at anvende institutionens nationale hydrologiske model, som et værktøj til at integrere og arbejde på tværs af forskningsemner som grundvandsovervågning, grundvandskortlægning, vandkredsløb, vandkvalitet, vand- og miljøteknologi og forvaltning af vandressourcen.