Markbruget hos Eriksholm Avlsgård nær Holbæk holdes rent enkelt med få maskiner, men driftslederen Ole Hou er alligevel ret interesseret i, om det kan drives endnu mere enkelt:

- Det er 14 år siden vi satte ploven til salg, og siden har vi drevet de knap 500 hektar jord pløjefrit med reduceret jordbearbejdning med få maskiner, fortæller den sjællandske driftsleder som forsøgte sig med anden års hvede sået direkte i stub med tre forskelige maskiner i efteråret 2016.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kørte med vores egen Väderstad Rapid disc-såmaskine samt den engelske Mzuri stip-till såmaskine, som blot bearbejder og sår marken til i stripper, og vi er blevet meget overrasket over den engelske såmaskines præsentationer.

Ned i udsædsmængde

Mzuri-maskinen arbejder med såning af korn i stripper, og tilhøre derfor maskinerne inden for Strip-till-konceptet. Såmakinen er opbygget med både placering af korn og gødning i samme række, hvor gødningsskæret køre forrest og placerer gødningen en anelse dybere end kornet.

Selve såmaskinen er opbygget med først en disc, som giver plads til gødningstanden, så man undgår at tanden blokeres af afgrøderester.

Et trykhjul sørger for at trykke jorden efter gødningstanden, hvorefter et en såtand placerer udsæden, som igen pakkes af et pakkehjul inden en efterharve laver den sidste finish.

Den danske agent for Mzuri i Danmark, Anders Hansen påpeger, at ophænget, hvor gødningstanden og såtanden køre uafhængigt af hinanden betyder at såmaskinen kan arbejde både i pløjet, harvet og ikke harvet jord med samme gode resultat:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er uhyre vigtigt, at man få købt en såmaskine, som kan bruges flere steder. Hvis man sætter sig kun på direkte såning, skal man måske ud og leje ekstra såkapacitet, hvis man et år vælger at pløje en mark eller to. Derfor er jeg sikker på at Mzuri-såmaskinerne har et godt potentiale i Danmark, hvor ikke alle helt har sat ploven til salg.

Ved at så kornet i bånd, kan man umiddelbart reducere udsædsmængden, tyder de første erfaringer fra Eriksholm Gods på:

- Vi sigter efter 180 planter pr. kvadratmeter og i efteråret, under forsøget med direkte såning i stub, lagde udsædsmængden på 110 kg pr. hektar. Vi kan dog tydeligt se, at hvor Mzuri-maskinen har kørt er der god afstand mellem planterne på tværs af kørselsretningen, da den sår i bånd, mens planterne på langs faktisk står for tætte, fortæller Ole Hou, som dermed påpeger, at man kan gå ned i udsædsmængde på den engelske såmaskine.

Også til efterafgrøder

Ole Hou prøvede også at så efterafgrøder med Mzuri-maskinen i efteråret, og til trods for en meget sen såning, så blev frem spiringen acceptabel.

- Vi forsøgte os med fire kg pr. hektar, hvor vi normalt sår 30 kg pr. hektar, og umiddelbart tror jeg man kan nøjes med fire kilo, hvis blot de etableres rettidigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- At maskinen også kan buges til efterafgrøder gør den ikke mindre interessant, da jo flere arbejdsopgaver, som maskinen kan benyttes til - jo bedre er det.

Det samme gælder rapssåningen på Eriksholm, da man lejer hjælp til såningen, som foregår med en Horsch Focus, hvor der løses i 20 til 25 centimeters dybde samtidigt med såningen.

På Eriksholm Avlsgård benytter man sig i forvejen af få midler i marken, og al halmen på bedriften snittes med mejetærskeren, hvorefter man køre over markerne med bedriftens 15 meter strigle.

- Vi er oppe og køre 17 til 20 kilometer i timen og har dermed en kapacitet på 25 hektar i timen. Vi laver det falske såbed med en 7,5 meter discharve, hvorefter vi sår med Rapid-såmaskinen og om efteråret placerer vi desuden 100 kg DAP-gødning sammen med hveden.

Ved at have raps med rundt i sædskiftet sørger bedriften for, at jorden løsnes inden der sås første års hvede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når vi sår andenårs hvede spænder vi en fire meter Dal-Bo frontgrubbe på såtraktoren og på den måde laver en løsning af marken sammen med såningen.