Moderne roe- og majsrensere, der holdes i rækkerne med en eller anden form for kamerateknologi, har et mekanisk modul til sideforskydning af renseren. Tilsvarende moduler sidder på andre redskaber, der skal arbejde præcist i rækker og bede. Frem for at invester i sideforskydningsmoduler til de forskellige redskaber har franske Laforge udviklet et modul, der monteres på traktoren og kan anvendes til alle redskaber.

Sideforskyder 50 centimeter

DynaTrac, kalder franskmændene systemet, der kan sideforskyde det monterede redskab 25 centimeter til hver side.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Modulet er en kompakt enhed, der monteres i traktoren trepunktsophæng, og som har topstandsfæste og gribekløer til montering af redskaber. Koblingspunktet forskydes en lille halv meter bag ud, og for de fleste traktorer betyder det, at løftekapaciteten reduceres med cirka tyve procent. Til gengæld kan DynaTrac anvendes til alle redskaber, og da modulet er med løse liftarme, giver det den fornødne fleksibilitet imellem traktor og redskab, siger Hubert Defranc?, dirktør for Laforge.

Er der behov for det, kan hydrauliske stabilisatorer fiksere liftarmene i en bestemt position.

Bliver i rækkerne uden at køre på rækkerne

DynaTrac kan anvendes både til liftophængte og til halvbugserede redskaber. Redskabet monteres enten med kamerastyrring eller styring med GPS.

- Ved at kombinere DynaTrac med GPS-styring af redskabet, kan selv lange redskaber holdes i det korrekte spor, uden at traktoren behøver at bevæge sig uden for idealsporet. Ved arbejdsopgaver i kartofler eller rækkesåede afgrøder, betyder det færre køreskader på afgrøderne, og ved radrensning kan der renses tætter på rækkerne, uden risiko for at afgrøden ødelægges, fortæller Hubert Defranc?.

Plads til kraftoverføring

DynaTrac Premium er til traktorer under 200 hestekræfter mens DynaTrac Ultima er til traktorer med op til 400 hestekræfter og med plads til kraftoverføringsaksel fra traktoren og ud til redskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

DynaTrac er også det ideelle værktøj til precision farming, hvor gylle, kunstgødning og udsæd skal placeres præcist i forhold til hinanden, eller hvor udsæden ønskes placeret imellem stubbene fra forrige afgrøde. I et sådant system skal både traktor og redskab styres af GPS.