Abonnementsartikel

Fra et telt ved hovedvej 211 i udkanten af Frederikssund by sælger Jesper Thorup fra starten af maj måned nye kartofler - de første dage til 100 kroner pr. kg. Senere bliver sortimentet udvidet med jordbær og ærter i bælge. Agro har besøgt ham en forårsdag i april.

Græse Frugtplantage hedder Jesper Thorups ejendom på i alt 25 hektar, hvoraf 10 hektar er forpagtet. Bag navnet gemmer sig historien om en ejendom med økologiske æbler, som den 60-årige agronom valgte at opgive og i stedet satse på konventionelle tidlige spisekartofler, jordbær og ærter, som udelukkende sælges direkte til forbrugerne.

- Vi købte ejendommen Græsegaard sammen med to vennepar tilbage i 1988. På det tidspunkt havde vi alle udearbejde og dyrkede blandt andet purløg til frysetørring i fritiden. Senere købte jeg selv jorden til en naboejendom, hvor vi anlagde en plantage med æbler, solbær og ribs og omlagde til økologi. Vi bor tæt på Roskilde Fjord, og klimaet er optimalt til æbler, men vi kunne ikke holde skurvproblemer samt problemer med æblehvepsens larver fra døren i den økologiske produktion, og efter otte år med økologi blev vi konventionelle avlere igen i 2003, og i 2013 stoppede vi helt med æblerne, fortæller Jesper Thorup, som altid har interesseret sig for frugtavl. Faren var frugtavlskonsulent på Fyn.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få adgang til alle artikler på Maskinbladet.dk
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.