Abonnementsartikel

- 2007 blev et turbulent år for den danske svinesektor. Specielt andet halvår betød en katastrofal lav indtjening som følge af de høje foderpriser og det store udbud af svinekød på det europæiske marked. Samtidig har slagteriernes kapacitet været presset til det yderste som følge af arbejdsnedlæggelser og de to store brande i Blans og Skive.

Sådan lyder ordene i nytårstalen fra Danske Slagteriers formand Bent Claudi Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han glæder sig over, at dannelsen af en ny regering førte til, at jord-til-bord kæden igen blev samlet under fødevareministeriet.

- Vi har hele tiden ønsket en samlet jord-til-bord kæde, og ser frem til et godt og konstruktivt samarbejde med Fødevareminister Eva Kjær Hansen. Blandt andet skal vi i den kommende tid drøfte modernisering af kødkontrollen og en ny salmonella-handlingsplan med ministeren.

Og Bent Claudi Lassen ser positivt på mulighederne i det nye år.

- Selv om vi også i første halvdel af 2008 må forvente, at der endnu ikke er balance mellem foderpriser og notering, ser jeg frem til at vi i andet halvår af 2008 og ind i 2009 vil opleve positivt meget spændende indtjeningsmuligheder, både på svineproduktion og på planteavl. I takt med at udbuddet af svinekød falder, vil prisen for alvor stige efter sommeren 2008.

- Kina bliver et stadig mere interessant marked. Landet har verdens største forbrug af svinekød, og i begyndelsen af 2007 lykkedes det Danmark, som det første EU-land, at få godkendt alle vores andelsslagterier til eksport til Kina. Vores eksport til Kina er vokset de senere år, og jeg forventer at vi i 2008 vil få endnu bedre fodfæste på dette vigtige marked, siger Bent Claudi Lassen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for Danske Slagterier forventer dog også, at den danske svinesektor vil møde nogle store udfordringer i det nye år:

- Konkurrencen på verdensmarkedet bliver stadigt hårdere. Vi har en styrke i både vores kvalitet og vores høje fødevaresikkerhed, men pris er fortsat den helt afgørende parameter.

- Desuden bliver det en stor udfordring for os, at det russiske marked, der er meget interessant for den danske svinekødssektor, er ved yderligere at åbne op for import af billigt brasiliansk svinekød, lyder det fra Bent Claudi Lassen.